Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Plaja Vega Vintage - una dintre cele patru plaje „Blue Flag” din România

Plaja Vega Vintage - una dintre cele patru plaje „Blue Flag” din România

România are doar patru plaje cu standard „Steag Albastru“

În România, o singură stațiune se poate lăuda cu astfel de plaje: Mamaia, cu extensia sa din nord, spre Năvodari. Este vorba despre Musset Lounge & Beach, Vega Vintage Beach (situate în centrul stațiunii) și Phoenicia Beach și Marina Regina Beach (din Mamaia Nord - Năvodari).

Cristian Hagi 0 comentarii

România are doar patru plaje certificate Blue Flag. Infim în comparație cu marile puteri europene din domeniul turismului, cum ar fi Spania, care are 590 astfel de plaje, sau față de una dintre destinațiile de vacanță preferate ale românilor, Grecia, cu 519 certificări.

Numărul plajelor Blue Flag a fluctuat de la implementarea în România a acestui program, adică din 2002. În 2009, de exemplu, doar o plajă îndeplinea criteriile pentru a arbora steagul albastru. La fel se întâmpla și în 2017. Vorbim despre criterii stricte și nu puține ca număr.

Pentru certificare sunt luate în considerare 33 de puncte, care se referă la criterii precum calitatea apei de îmbăiere, managementul mediului înconjurător, educația și informația privind mediul, dar și la chestiuni precum serviciile oferite și siguranța turiștilor. Plajele înscrise în program trebuie să aibă o serie de facilități, printre care: un număr suficient de salvamari, echipamente de intervenție în caz de incendiu, existența unui plan de acțiune în caz de poluare, patrule pe plajă, rezerve de apă potabilă, acces și toalete pentru persoanele cu dizabilități, facilități sanitare bine dotate, apă neafectată de reziduuri industriale, oferirea unui număr minim de cinci activități de educație în privința mediului înconjurător.

Criteriile nu sunt ușor de îndeplinit și necesită o investiție financiară considerabilă, mai ales că în România perioada de sezon estival durează aproximativ două luni. În plus, numărul acestor criterii este în creștere față de anii trecuți.

 

Ce spun hotelierii

Investiția financiară într-o plajă „Blue Flag” este importantă. Nu se poate spune exact cât, pentru că cei care au obținut certificatele au investit deja sume importante pentru amenajarea plajelor fără să se gândească în mod necesar la Steagul Albastru.

De exemplu, șezlonguri și umbrele pune cam toată lumea. „Noi am obținut această certificare pentru o garanție a calității. Nu poți să o obții pe ochi frumoși; dacă nu îndeplinești criteriile respective, nu o primești“, spune Florin Drăgușin, directorul hotelului Vega, de cinci stele, din Mamaia, care deține prima plajă Blue Flag din România de mai bine de 10 ani. Tot el afirmă că plaja este oferită gratuit turiștilor care cumpără cazare, iar acest lucru este un argument serios pentru cei care aleg hotelul.

Mohammad Murad, proprietarul lanțului hotelier Phoenicia, spune că pentru a avea plajă Blue Flag trebuie să te ajute și natura. „Am fost azi cu elicopterul și am văzut că avem aici, în Mamaia Nord, plaja cea mai lată și apă curată. În Mamaia nu mai ai loc nici să mergi pe jos“, spune el. Cadrul natural adecvat este necesar pentru o plajă de calitate, în opinia sa, pe lângă criteriile obligatorii Blue Flag. Criterii verificate în mod regulat, mai afirmă hotelierul. Murad spune că investiția într-o astfel de plajă se ridică la circa 100.000 de euro.

 

Cum e în alte locuri din lume

Spania este, așa cum spuneam, lider mondial în ceea ce privește plajele Blue Flag, cu nu mai puțin de 590. În clasament urmează Grecia (cu 519) și Turcia (cu 459). Vecinii de la sud, bulgarii, au 13 astfel de plaje. Certificarea Blue Flag se acordă anual. La nivel global, această certificare, care se acordă nu numai plajelor, ci și marinelor și porturilor de agrement, a atins cifra de 4.500 pentru prima oară de la lansarea programului, în 1987.

Comentarii

loading...