27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomieRomânia are o cotă de deficit, la taxa pe valoarea adăugată, de...

România are o cotă de deficit, la taxa pe valoarea adăugată, de 36%

România e fruntaşă la neîcasarea taxei pe valoarea adăugată pentru cel de-al cincilea an consecutiv. Deficitul de 36% plasează ţara noastră pe locul fruntaş, în clasamentul publicat de Comisia Europeană acum câteva zile.

Faţă de anii 2013 şi 2014, când deficitul de TVA colectat era de 38%, respectiv 40% din PIB, în ultimii doi ani analizaţi de CE, 2016 şi 2017, acesta a fost de circa 36%.

România e urmată de Grecia, cu 33,6% din PIB, şi Lituania, cu 25,3% din PIB. La polul opus, se află Cipru (0,6%), Luxemburg (0,7%) şi Suedia (1,5%). În 25 dintre cele 28 de state membre, deficitul de TVA (VAT gap) a scăzut în anul 2017. Cele mai mari reduceri s-au înregistrat în Malta, Polonia şi Cipru.

“Polonia a reuşit să reducă substanţial deficitul de încasare a TVA, conform raportului CE, de la 24%, în 2015, la 14%, în 2017. Această performanţă a fost obţinută datorită faptului că, începând cu 2016, Polonia a implementat formatul standard de fişiere de audit pentru taxe (SAF-T)”, explică PwC.

Prin utilizarea SAF-T, se simplifică mult raportarea de către operatorii economici şi capacitatea de procesare şi analiză a informaţiilor raportate de către administraţia fiscală. Beneficiile sunt multiple: scade povara de conformare fiscală pentru contribuabili, taxele sunt rambursate mai rapid, administraţia detectează mai devreme neregulile sau zonele de risc. În consecinţă, întregul proces de declarare şi colectare a taxelor se îmbunătăţeşte”, explică Daniel Anghel, de la PwC.

 

SAF-T, care le ia evazioniştilor pe TVA safteaua

ANAF a obţinut deja aprobarea pentru un proiect din fonduri europene, de implementare a SAF-T la toţi operatorii economici, până la finalul anului 2020.

Conform unui studiu al Institutului Economic Polonez, numărul controalelor fiscale a scăzut cu peste o cincime, într-un an, ca urmare a implementării SAF-T. Totodată, a contribuit semnificativ la combaterea fraudei în materie de TVA.

În Polonia, în prima jumătate a anului 2018, au fost analizate aproape 2 miliarde de facturi, peste 155.000 dintre ele fiind emise de persoane ce au evitat înregistrarea în scopuri de TVA.

Cele mai citite

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...

Cristiano Bergodi, OUT de la Rapid! Cine preia interimatul în Giulești

Rapid București s-a despărțit de comun acord de antrenorul italian Cristiano Bergodi, după o serie negativă de patru înfrângeri consecutive, în primele patru etape...
Ultima oră
Pe aceeași temă