3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieRomânia, campioana Uniunii Europene la modificările fiscale

România, campioana Uniunii Europene la modificările fiscale

Fiscalitatea ar trebui să fie una dintre zonele cele mai stabile într-o țară.

„După Constituție, fiscalitatea este a doua sferă legislativă care să fie modificată. Se pare că suntem campioni în UE la numărul de modificări legislative din acest an. Acest lucru vine și în contextul declarațiilor împotriva multinaționalelor și a băncilor, deci e un fond tensionat”, a declarat Dan Bădin, partener în cadrul companiei de consultanță și audit Deloitte.

În plus, modificările legislației au fost complexe, precum TVA split sau trecerea contribuțiilor la angajați, lucruri complicate, care nu pot fi implementate ușor nici de contribuabili, nici de autorități, fiindcă presupun modificări de soft, de proceduri interne.

„Fără studii de impact, normale într-o țară civilizată, e posibil ca aceste modificări să facă mai mult rău decât bine economiei”, a adăugat Dan Bădin. Problema majoră, dincolo de timpul scurt de implementare, este că schimbările cadrului fiscal au fost adoptate prin ordonanțe de urgență, care își produc efectele, dar ulterior ar putea suferi modificări în Parlament, cum a fost deja cazul la TVA split.

Modificări majore în Parlament

Conform OUG 23/2017, adoptată în luna august și intrată în vigoare de la 1 octombrie, plata defalcată a TVA este obligatorie pentru toate companiile. În Parlament, însă, actul normativ a suferit modificări substanțiale, urmând să se aplice doar celor care au datorii la plata TVA sau celor aflați în insolvență. Dar legea, adoptată în Parlament pe 13 decembrie, încă nu a fost promulgată de președintele țării, așa că există încă incertitudini pe acest subiect pentru mediul de afaceri.

„Toate modificările pe fiscalitate sunt încă în dezbatere în Parlament. Niciuna nu a fost publicată în Monitorul Oficial ca lege. Suntem cu mai puțin de două săptămâni înainte de finalul de an și nu știm cum va arăta legislația fiscală de la 1 ianuarie. Vedem că în Parlament suferă modificări”, a completat specialistul în fiscalitate de la Deloitte.

El spune că ordonanțele își produc efectele, dar angajatorii se pot trezi peste 1-2 luni că trebuie să le reverseze.

Noi propuneri pe final de an

Situația este mult mai gravă în ceea ce privește zonele IT, cercetare, salariații cu dizabilități, fiindcă în aceste domenii transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat va duce fie la scăderea salariului net, fie la creșterea costurilor angajatorului.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat marți că autorităţile lucrează la o ordonanţă de urgenţă privind un ajutor de stat care să acopere costurile angajaţilor din IT ce vor reieşi în urma transferului contribuţiilor, aceasta urmând a fi discutată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. Ajutorul de stat nu reprezintă însă o soluție, consideră reprezentantul Deloitte, fiindcă accesarea lui e complicată, presupune un efort cu pregătirea dosarelor și, în plus, costurile suplimentare ale multor angajatori din domeniu vor depăși valoarea ajutorului.

O altă problemă va fi capacitatea ANAF de a face față tuturor acestor schimbări. „ANAF va fi pe butuci. Sistemele, procedurile interne nu vor reuși să facă față la această avalanșă de modificări legislative. Au mai fost știri că li s-au blocat sistemele. Una dintre problemele majore ale sistemului fiscal în România este această lipsă de reformă a administrației fiscale”, a mai punctat Bădin.

Cele mai citite

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă