11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieRomânia, cea mai mare scădere a producţiei industriale din UE, în iulie

România, cea mai mare scădere a producţiei industriale din UE, în iulie

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate joi, producţia industrială a României a scăzut în luna iulie cu 3% ca serie brută, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, şi cu 6,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, arată datele transmise joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”În luna iulie 2019, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,9% ca serie brută şi a scăzut cu 3,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a scăzut cu 3% ca serie brută şi cu 6,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate”, aată un comunicat al INS.

La nivelul Uniunii Europene, declinul lunar a fost de 0,1%, iar cel anual de 1,2%. În zona euro, producţia industrială a scăzut cu 0,4% faţă de iunie şi cu 2% faţă de iunie 2018, datele din regiune fiind mai slabe faţă de aşteptările analiştilor, potrivit Reuters.

Cele mai mari scăderi lunare ale producţiei industriale au fost consemnate de România (-3,3%), Estonia (-2,9%) şi Letonia (-2,1%). Cele mai mari creşteri au avut loc în Croaţia (4,9%), Portugalia (3,6%) şi Danemarca (3,5%).

Faţă de iunie, la nivelul UE producţia de energie a scăzut cu 1,1%, în timp ce producţia de bunuri de capital a urcat cu 1,5%, cea de bunuri de consum de folosinţă îndelungată cu 1,2%, iar producţia de bunuri de consum perisabile cu 0,1%. Producţia de bunuri intermediare a stagnat.

În termeni anuali, România a consemnat în iulie a treia mare scădere a producţiei industriale din UE (-5,2%), declinuri mai accentuate fiind observate în  Estonia (-5,4%) şi Germania (-5,35). Cele mai mari creşteri au avut loc în Ungaria (8,%), Danemarca şi Lituania (ambele cu 5,1%).

La nivelul UE, în termeni anuali, producţia de bunuri de capital a scăzut cu 2,6%, producţia de bunuri intermediare cu 2,2%, iar cea de energie cu 1,7%. Producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a urcat în schimb cu 1,8%, iar cea de bunuri perisabile cu 2,3%.

Datele Eurostat măsoară evoluţia volumului producţiei industriale excluzând construcţiile, pe baza datelor ajustate la efectele de calendar şi de sezon, informează News.ro.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă