2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieRomânia este a 16-a economie din UE

România este a 16-a economie din UE

Produsul Intern Brut al Uniunii Europene s-a ridicat, în anul 2017, la 15.300 miliarde euro la preţuri curente, iar PIB-ul României a fost de 187,8 miliarde euro, echivalentul a 1,2% din PIB-ul UE, ţara fiind a 16-a economie din UE, arată datele comunicate vineri de Eurostat.

Conform acestor date, PIB-ul României este puţin mai mare decât cel al Greciei, 177,7 miliarde euro, dar mai mic decât cel al Cehiei, 192 miliarde euro.

Peste jumătate din PIB-ul UE a fost generat în 2017 de trei state membre: Germania, Marea Britanie şi Franţa. Cu un PIB de aproape 3.300 miliarde euro anul trecut, Germania şi-a consolidat poziţia de principală economie a UE, fiind responsabilă pentru 21,3% din PIB-ul UE. Pe poziţia secundă se situează Marea Britanie care este responsabilă pentru 15,2% din PIB-ul UE, urmată de Franţa (14,9%), Italia (11,2%), Spania (7,6%) şi Olanda (4,8%).

La polul opus, 11 state membre UE au avut anul trecut un PIB mai mic decât 1% din PIB-ul UE: Malta, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Croaţia, Bulgaria, Luxemburg, Slovacia şi Ungaria.

În ceea ce priveşte zona euro, cele 19 state membre au avut, anul trecut, un PIB total de aproape 11.200 miliarde euro. Zona euro a fost responsabilă pentru 72,9% din PIB-ul UE. Germania (29,2%) şi Franţa (20,5%) au fost responsabile împreună pentru jumătate din PIB-ul zonei euro iar Italia (15,4%) şi Spania au fost responsabile pentru un sfert din PIB-ul zonei euro.

Cele mai citite

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă