Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

România este departe de a îndeplini condițiile de adoptare a monedei euro

România este departe de a îndeplini condițiile de adoptare a monedei euro

România nu îndeplinește nici măcar un singur criteriu pentru a trece la moneda unică europeană. Țara noastră nu este singura în această situație.

Petronel Tudor 0 comentarii

Raportul de convergență al Comisiei Europene arată că România nu îndeplinește criteriile de stabilitate a prețurilor, condițiile cursului de schimb, de rată a dobânzilor precum și cele de soliditate a finanțelor publice. Comisia a analizat progresele înregistrate de statele membre din afara zonei euro în direcţia adoptării monedei euro - Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România, Suedia – și niciuna nu și-a făcut temele pe deplin.

Țările ce aspiră la trecerea la moneda unică europeană nu îndeplinesc criteriul cursului de schimb, o procedură ce durează doi ani, perioadă în care nu sunt permise fluctuații semnificative și nu este permisă o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro.

Comisia Europeană precizează în Raportul de Convergență că legislația din România nu este compatibilă în întregime cu tratatul. Țara noastră trebuie să se încadreze într-o rată a inflației de maxim 1,5% peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate, deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din Produsul Intern Brut iar datoria publică mai mare de 60% din PIB. În ceea ce privește dobânzile pe termen lung, alt capitol la care România nu s-a încadrat în condițiile impuse, rata dobânzii nu ar trebui să fie mai mare de 2 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a preţurilor.

Citește totul despre:

#românia #moneda euro

Comentarii

loading...