25.8 C
București
luni, 27 septembrie 2021

România – model european pentru tratamentul oferit străinilor. Refugiații primesc bani pe card

Misiunea din România a Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) a pus la punct un sistem de plată pe carduri a sumelor de bani acordate refugiaților, pentru a se întreține.

Cardurile sunt de tip Mastercard și sunt preplătite. Cu alte cuvinte, ele sunt încărcate cu o anumită sumă de bani, în lei, și sunt înmânate apoi beneficiarilor. După ce suma de bani este consumată, nici OIM nici autoritățile române nu mai virează bani pe aceste carduri, dar străinii le pot folosi în continuare, cu condiția să și le reîncarce singuri.

Pe aceste carduri nu apare numele beneficiarului dar apare un număr pe baza căruia se poate verifica, de către autoritățile statului, cui a fost atribuit. De asemenea, autoritățile pot verifica ce tipuri de produse sau servicii au fost plătite cu acest card.

Sistemul de carduri preplătite este aplicat în cazul străinilor, de către OIM România, încă de acum doi ani. România este prima țară în care s-a introdus acest sistem. El urmează a fi aplicat, pe baza experienței României, în Germania, iar ulterior în Lituania și în Portugalia, a anunțat Mircea Mocanu, șeful Misiunii din București a OIM.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă