15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieROMANIA: MOTORUL TRANZITULUI ENERGETIC EUROPEAN

ROMANIA: MOTORUL TRANZITULUI ENERGETIC EUROPEAN

Autorii proiectului consideră că sustenabilitatea mediului ar trebui să devină o piatră de temelie a măsurilor de recuperare alături de digitalizare. Planul urmează să fie discutat de statele membre ale UE și va fi pus în aplicare după ce va primi aprobarea lor.

România este unul dintre liderii din Europa în ceea ce privește neutralitatea emisiilor de carbon, după ce și-a atins obiectivul din 2020 de a crește ponderea surselor regenerabile de energie (RES) în consumul final brut de energie la 24%, cu mult înainte de termen. Pentru a-și atinge obiectivele pentru 2030, țara intenționează să construiască aproximativ 7 GW de capacitate regenerabilă, dintre care 3,7 GW vor fi energie solară, potrivit proiectului național de dezvoltare a sectorului energetic.

Sectorul energiei regenerabile este condus de cele mai mari companii de pe piața din România, care operează în domeniul resurselor convenționale. Acestea utilizează parcuri eoliene și solare pentru a spori eficiența instalațiilor existente și pentru a oferi soluții moderne consumatorilor.

De exemplu, Romgaz, un furnizor de gaze de stat, intenționează să lanseze un program de investiții majore în energie regenerabilă, în timp ce OMV Petrom și-a anunțat deja planul de a instala panouri solare la 78 din stațiile sale de alimentare din România. Rafinăria Petrotel LUKOIL folosește și o stație solară, care ajută la asigurarea eficienței energetice a acesteia.

Exact acest lucru a făcut ca România să fie una dintre cele șapte țări care au solicitat Comisiei Europene să includă surse convenționale în planul de investiții al fondului de „recuperare ecologică”. Acesta vizează reînvierea economiei europene după pandemia provocată de coronavirus.

Cele mai mari companii de pe piață au fost primele care au venit în ajutor la izbucnirea pandemiei din țară. Petrotel LUKOIL a donat peste 100.000 de dolari spitalelor din regiunea Prahova și unității regionale a Crucii Roșii pentru a achiziționa prompt echipament individual de protecție pentru medicii care tratează pacienții cu coronavirus.

Mai mult, pentru a menține sub control situația epidemiologică din zonă, compania a decis ca o parte dintre angajați să lucreze de acasă, păstrându-le salariul integral.

Planul companiei pentru atingerea neutralității climatice a continuat pe perioada pandemiei și mai mult, Petrotel LUKOIL a fost prima companie din țară care a îndeplinit cerința Ministerului Mediului și a instalat stații de monitorizare a aerului în trei locații din orașul Ploiești pentru a se asigura că nu există presiuni suplimentare asupra plămânilor populației locale și pentru a reduce și mai mult amprenta sa de carbon.

Modelul existent de cooperare cu companiile energetice din țară, care se bazează pe programe de investiții pe termen lung pentru securitatea mediului și îmbunătățirea eficienței energetice generale, este piatra de temelie a eforturilor ample ale României pentru realizarea obiectivelor climatice ale UE.

Conform planului de creare a unui fond de „recuperare ecologică” pentru economia europeană, principiul pe care se va baza va fi „să nu afecteze mediul înconjurător” și va fi aplicat în planurile locale de recuperare pentru fiecare țară europeană, ținând cont de specificul mixului energetic național. Astfel, sustenabilitatea energetică românească, care a dovedit că are o evoluție favorabilă datorită cooperării solide și pe termen lung a părților interesate, ar putea deveni una dintre cele mai bune practici sectoriale pentru întreaga regiune.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...
Ultima oră
Pe aceeași temă