11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieRomânia poate deveni punct central în lanţul de aprovizionare UE

România poate deveni punct central în lanţul de aprovizionare UE

Principalii parteneri comerciali ai țării sunt acum Germania, Italia și Franța. Principalele bunuri exportate sunt autovehiculele și componentele auto. Țara are o cotă de piață semnificativă și în lanțul internațional de aprovizionare cu produse alimentare, prin exportul de grâu, porumb și carne de porc.

Totuși, sectorul serviciilor reprezintă 55% din PIB și asigură două treimi din angajații la nivel național. Fără retail, o pondere semnificativă în Servicii o au centrele partajate, înființate de multinaționale, care beneficiază de personal calificat la un cost mai mic, dar și de siguranța oferită de cadrul de reglementare UE.

„Cele mai multe țări UE dezbat repatrierea unor operațiuni importante din centre tradiționale de producție sau servicii din Asia.” Dimitrios Goranitis, Deloitte România

În timp ce Europa încă procesează criza de sănătate generată de COVID-19, guvernele și business-urile încearcă nu doar să estimeze impactul financiar al acesteia, ci și să înțeleagă cum să structureze noul cadru operațional, pentru a asigura atât continuitatea businessului, cât și siguranța națională.

Noua realitate ar putea evidenția potențialul semnificativ al României de a fi hub european, înlocuind centrele de servicii din afara UE. Schimbările majore în lanțul global de aprovizionare amenință nu doar piețele, ci și securitatea națională.

„Cele mai multe țări UE dezbat tema repatrierii unor operațiuni importante din centre tradiționale de producție sau de servicii din Asia”, spune Dimitrios Goranitis de la Deloitte România. Dar repatrierea în țări din vestul Europei nu ar fi eficientă, din punctul de vedere al costurilor.

 

Ce trebuie să facem

România ar putea juca un rol important în noua strategie europeană privind lanțul de aprovizionare. Un mediu prietenos față de UE, o populație de peste 19 milioane de locuitori, o structură competitivă a costurilor cu forța de muncă, oameni calificați și un model de furnizare de servicii de producție care deja și-a dovedit eficiența ar putea deveni o alternativă extrem de atractivă pentru țări mari din Europa de Vest, deja parteneri comerciali ai României.

Pentru aceasta, România are nevoie de un cadru fiscal stabil, soluții digitale mai eficiente şi un cadru legislativ care să contribuie la reducerea corupției.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...
Ultima oră
Pe aceeași temă