14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieRomânii de rând vor suporta din banii proprii falimentul ELCEN

Românii de rând vor suporta din banii proprii falimentul ELCEN

Singura soluție pentru cei un milion și jumătate de bucureșteni afectați de sistarea serviciului de termoficare ar fi utilizarea centralelor termice de apartament sau de bloc, în cazul în care își vor permite.

Totuși, această alternativă nu poate fi aplicată imediat, fiind nevoie de instalarea a sute de mii de asemenea centrale, ceea ce ar presupune redimensionarea întregii rețele de distribuție a gazelor naturale din București. O asemenea redimensionare se poate realiza doar într-un orizont extins de timp şi ar impune costuri foarte mari, care ar fi suportate de consumatorul final, adică de populația Bucureștiului.

Ulterior, consumul de gaze naturale și energie electrică va crește semnificativ, în comparație cu situația de până acum, când energia termică era produsă de către ELCEN.

Chiar directorul general ENGIE România, Eric Stab, a recunoscut, într-un recent interviu, că pentru municipiul Bucureşti singura soluţie viabilă este sistemul centralizat, nicidecum centralele individuale şi că autorităţile implicate ar trebui să ia toate măsurile (inclusiv financiare) pentru salvarea sistemului centralizat de termoficare.

Pe de altă parte, falimentul ELCEN ar afecta nu doar producerea de agent termic, ci și pe cea de energie electrică. Pe lângă agentul termic, ELCEN produce și energie electrică în regim de cogenerare, livrând, în mod constant, în Sistemul Electroenergetic Naţional (SEN) peste 500 MW. Astfel că, dacă sistarea producției de energie termică ar afecta un milion și jumătate de locuitori ai Capitalei și peste 5000 de instituții și agenți economici, sistarea la ELCEN a producției de energie electrică va avea un impact și mai mare.

Falimentul RADET a fost consfințit, printr-o decizie a Justiției, la data de 11 noiembrie 2019, însă ELCEN încă ar mai putea fi salvat de la faliment. Pentru acest lucru, ELCEN are nevoie de un nou cumpărător de energie termică, în locul RADET, o soluţie fiind promisiunea Gabrielei Firea de a operaţionaliza Termoenergetica SA. Aceasta este compania municipală care ar trebui să preia activitatea RADET și să asigure energia termică pentru bucureșteni.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă