Românii de rând vor suporta din banii proprii falimentul ELCEN

Românii de rând vor suporta din banii proprii falimentul ELCEN

Dacă ELCEN ar intra în faliment, cetățenii afectați de sistarea serviciului de termoficare vor fi forțați să-și instaleze, pe bani proprii, centrale termice de apartament sau de bloc.

Mihai Diac 0 comentarii

Singura soluție pentru cei un milion și jumătate de bucureșteni afectați de sistarea serviciului de termoficare ar fi utilizarea centralelor termice de apartament sau de bloc, în cazul în care își vor permite.

Totuși, această alternativă nu poate fi aplicată imediat, fiind nevoie de instalarea a sute de mii de asemenea centrale, ceea ce ar presupune redimensionarea întregii rețele de distribuție a gazelor naturale din București. O asemenea redimensionare se poate realiza doar într-un orizont extins de timp şi ar impune costuri foarte mari, care ar fi suportate de consumatorul final, adică de populația Bucureștiului.

Ulterior, consumul de gaze naturale și energie electrică va crește semnificativ, în comparație cu situația de până acum, când energia termică era produsă de către ELCEN.

Chiar directorul general ENGIE România, Eric Stab, a recunoscut, într-un recent interviu, că pentru municipiul Bucureşti singura soluţie viabilă este sistemul centralizat, nicidecum centralele individuale şi că autorităţile implicate ar trebui să ia toate măsurile (inclusiv financiare) pentru salvarea sistemului centralizat de termoficare.

Pe de altă parte, falimentul ELCEN ar afecta nu doar producerea de agent termic, ci și pe cea de energie electrică. Pe lângă agentul termic, ELCEN produce și energie electrică în regim de cogenerare, livrând, în mod constant, în Sistemul Electroenergetic Naţional (SEN) peste 500 MW. Astfel că, dacă sistarea producției de energie termică ar afecta un milion și jumătate de locuitori ai Capitalei și peste 5000 de instituții și agenți economici, sistarea la ELCEN a producției de energie electrică va avea un impact și mai mare.

Falimentul RADET a fost consfințit, printr-o decizie a Justiției, la data de 11 noiembrie 2019, însă ELCEN încă ar mai putea fi salvat de la faliment. Pentru acest lucru, ELCEN are nevoie de un nou cumpărător de energie termică, în locul RADET, o soluţie fiind promisiunea Gabrielei Firea de a operaţionaliza Termoenergetica SA. Aceasta este compania municipală care ar trebui să preia activitatea RADET și să asigure energia termică pentru bucureșteni.

Comentarii

loading...