19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăEconomieRotirea cadrelor. Șefi cu probleme sunt promovați la vama Agigea

Rotirea cadrelor. Șefi cu probleme sunt promovați la vama Agigea

Vama de la Agigea, cea mai mare din România, și-a schimbat, din nou, șefii.

În fruntea vămii Constanța Sud – Agigea a fost numit Christian Gudu. Despre acesta se știe că a fost inspector vamal la DRV Ploiești, iar ca funcții de conducere le-a avut pe cele de adjunct și chiar de șef al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Ialomiţa, cu sediul la Slobozia. În acea calitate, Gudu a fost cercetat la DNA, acum câțiva ani, alături de patru inspectori vamali din subordinea lui, sub suspiciunea unor fapte ilegale.

Vama din Slobozia a mai fost implicată în scandaluri de corupţie și în anul 2016, când a fost trimis în judecată şeful de atunci al DJAOV Ialomița, Ionuţ Scrioşteanu. La acel moment, adjunctul lui Scrioșteanu era Christian Gudu.  În ciuda acestui trecut controversat, Christian Gudu este acum socotit a fi potrivit pentru postul de șef de vamă la Agigea.

“Nea Lică”

Pe funcția de adjunct al aceleiași vămi, Constanța Sud Agigea, a revenit, acum, în iulie 2019, Octavian Lică Parfenie, cunoscut pe plan local sub numele familiar “nea Lică”.

Acesta a mai fost șef la Biroul vamal de frontieră Constanța Sud în perioada anilor 2011 – 2012, iar ANAF l-a numit, din nou,  șef al acestei unități vamale, la 27 iunie 2018. Dar în ianuarie 2019, ANAF a trimis un control în forță, cu zeci de oameni, în vama Agigea, coordonat chiar de Mihaela Triculescu – recent numită în fruntea ANAF. După acest control, Parfenie a fost trecut pe funcția de adjunct și apoi pe o funcție de execuție.

Pe “nea Lică”, presa din Dobrogea îl prezentase într-o lumină nefavorabilă, despre el zicându-se că „vămuia sub pod” – adică executa controlul în mod discret, ferit de ochii curioșilor, sub podul de la terminalul de containere Agigea.

Așa se face că, atunci când Octavian Lică Parfenie și-a pierdut, temporar, puterea de decizie la nivelul vămii Agigea, o serie de importatori au răsuflat ușurați. În schimb, se zice că ar fi fost nemulțumiți unii apropiați ai lui, printre care s-ar număra cei de la firma Predilect Logistic Srl, care execută servicii de comisionare vamală. Neoficial, se vehicula informația că, în județul Constanța, o firmă care accepta acest comisionar vamal avea asigurată liniștea la vămuire.

Echipa care a revenit, astfel, la conducerea vămii Constanța Sud Agigea va avea o misiune dificilă, mai ales acum, când Comisia Europeană a început să verifice cum au colectat Finanțele din România taxele vamale în ultimii ani.

Cele mai citite

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă