Sistemul antiaerian Kub  (Foto: Mihai Diac)

Sistemul antiaerian Kub (Foto: Mihai Diac)

Salonul militar internațional de la București: România își prezintă cu mândrie armamentul sovietic

Militarii români nu se pot lăuda, din păcate, că ar deține arme ultramoderne, dar merită felicitați pentru ambiția cu care le mențin în funcțiune pe cele vechi, de fabricație sovietică, demne de a fi trimise la muzeu.

Mihai Diac 0 comentarii

Salonul de armament Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) 2018, care s-a deschis ieri la București, reunește aproape 300 de expozanți din 25 de țări. Din Occident au venit cele mai mari companii de armament ale lumii, unele dintre ele fiind direct interesate să obțină contracte cu România, în condițiile în care bugetul Apărării reprezintă, în anul 2018, 2% din PIB.

Militarii români și-ar dori armament nou, care să le permită să concureze, și din acest punct de vedere, cu camarazii lor din NATO. Dar până la semnarea marilor contracte de înzestrare a Armatei, ei au expus, la BSDA, câteva echipamente din dotarea curentă.

Rachete din vremea războiului Yom Kippur

Astfel, Forțele Terestre Române au adus la BSDA, printre alte exponate, sistemul antiaerian KUB 2P25. Exemplarul care se află, în timpul desfășurării BSDA, la sediul ROMAERO arată încă suficient de bine, iar militarii români ne-au spus că participă cu el la trageri în fiecare an, în poligonul de la Capu Midia, și chiar își nimerește ținta. Acest tip de armă a început să fie produs în URSS în anul 1958, adică exact acum 60 de ani, demonstrându-și ulterior calitățile în războiul arabo-israelian (Yom Kippur) din anul 1973.

Armata și celelalte instituții militare din România au mai adus la expoziție tancuri, avioane și elicoptere din dotarea actuală, precum și diferite variante de automobile. Din această ultimă categorie, cele mai spectaculoase sunt mașinile Duster pe șenile, foarte admirate de vizitatorii români.

În schimb, delegațiile străine care au vizitat, chiar în prima zi, salonul BSDA, nu au părut interesate de echipamentele militare românești, ci au ținut să discute cu luptătorii români. De exemplu, ofițerii chinezi au stat îndelung de vorbă cu membrii detașamentului CSAR (de căutare – salvare în luptă), pregătiți să debarce din elicoptere IAR 330 Socat ale Forțelor Aeriene Române.

Elicoptere noi

În funcție de rezultatul negocierilor aflate în derulare, este posibil ca Armata Română să primească în dotare elicoptere multifuncționale noi. României i s-au propus deja elicoptere americane Black Hawk, iar producătorul acestora, grupul Lockheed Martin, este și el reprezentat la BSDA 2018.

La BSDA sunt prezente, alături de MApN, Ministerul de Interne, Brigada Antiteroristă din SRI și Administrația Națională a Penitenciarelor – subordonată Ministerului Justiției, ai cărei luptători au prezentat, ieri, și un exercițiu demonstrativ.

La rândul ei, Brigada Antitero a amenajat, în incinta BSDA, un mic poligon de tir.   

Comentarii

loading...