12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieScandalul Renault-Nissan, scenetă dintr-un război economic?

Scandalul Renault-Nissan, scenetă dintr-un război economic?

 Scandalul lovește puternic nu doar într-unul din cei mai mari constructori auto din lume, ci și în guvernul francez, care deține o participație de 15% la Renault.
Guvernul de la Paris s-a implicat din primul minut pentru rezolvarea acestei crize majore.

Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat marți că Ghosn nu ar trebui să mai rămână la conducerea  Renault după arestarea sa în Japonia. Înlocuirea sa temporară va fi decisă urgent de Consiliul de Administrație (CA) al Renault. Parteneriatul Renault cu Nissan a rămas în interesul Franței și al Japoniei și al ambelor companii, a adăugat Le Maire, citat de BBC.

Procurorii japonezi îl acuză pe Carlos Ghosn că nu a raportat jumătate din veniturile obținute timp de cinci ani de la Nissan, respectiv 5 miliarde de yeni (44,4 milioane de dolari). Nissan a raportat, de asemenea, că a cheltuit milioane de dolari pentru a-i cumpăra case de lux lui Carlos Ghosn.

Ghosn este președinte al companiilor japoneze Nissan și Mitsubishi Motors și conduce Alianța acestora cu Renault. Acum, Nissan și Mitsubishi se pregătesc să-l elimine din funcții.

Acțiunile Renault au scăzut marți cu încă 2,5%, după ce luni au înregistrat o scădere de 8%.Totodată, acțiunile Nissan au scăzut marți cu 5,5%, iar cele ale Mitsubishi cu 6,8%, la bursa din Tokyo. Directorul executiv al Mitsubishi Motors, Osamu Masuko, a declarat că Alianța va fi dificil de gestionat fără Carlos Ghosn. 

Investigaţia Nissan referitoare la presupusele nereguli fiscale comise de preşedintele Carlos Ghosn va fi extinsă şi la nivelul alianţei Renault-Nissan, au declarat surse citate de Reuters, care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Acesta este un indiciu că Nissan ar putea încerca să reducă influenţa părţii franceze asupra alianţei lor globale, susțin sursele. Acestea au adăugat că Nissan a informat, luni, CA al Renault, că a găsit dovezi ale unor potenţiale delicte la Renault-Nissan BV, compania olandeză care supervizează operaţiunile alianţei şi care este controlată de Renault. Reprezentanţii Renault şi Nissan au refuzat să comenteze informaţia.   

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă