Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Scenariul Societe Generale. România, în dificultate

Scenariul Societe Generale. România, în dificultate

Economia globală este grav afectată. Dezechilibrele macro din România se adâncesc, spune Societe Generale, care a făcut o analiză globală a actualului context.

Florin Budescu 0 comentarii

Deficitul contului curent, aminteşte SG, a depășit 5% din PIB anul trecut, iar deficitul bugetar a ajuns până la 4,5% din PIB. Comisia Europeană a deschis o procedură de deficit excesiv, luna aceasta.

Noua lege a pensiilor a deschis calea creșterilor mari de pensii (+15%, deja implementate în septembrie 2019, și +40%, planificate în septembrie 2020), care va pune o presiune suplimentară asupra finanțelor publice.

Există riscuri de creștere pe schimbul valutar și o probabilitate mai mare de încetinire a creșterii economice.

“Noua lege a pensiilor a deschis calea creșterilor mari de pensii, care vor pune o presiune suplimentară asupra finanțelor publice.” studiu Societe Generale

Pe de altă parte, spune SG, „căderea economică din cauza crizei Covid-19 afectează grav economia globală. Măsurile de blocare preventivă care sunt puse în aplicare la nivel mondial au un impact semnificativ asupra serviciilor de consum, a lanțurilor de aprovizionare globale și a piețelor financiare”.

Complexul de politici necesare va fi greu pus la încercare. Vor fi necesare măsuri monetare, prudențiale și fiscale de dimensiuni semnificative, pentru a compensa șocurile negative și a împiedica criza să se transforme într-o perioadă prelungită de recesiune globală profundă.

Perspectivele prefigurate de Societet Generale se bazează pe presupunerea de lucru “că vârfurile pandemiei Covid-19 vor fi în al II-lea trimestru al anului și se vor estompa ulterior”, dar și “că sunt adoptate măsuri politice suficiente, pentru a preveni scurgerea actuală a lichidității, în conjuncturile nefinanciare previzibile, inclusiv că aceasta s-ar putea transforma într-un ciclu de scădere răspândit”.

 

Recesiune

SG a redus, în analiza aceasta, perspectivele de creștere globală și acum prognozează recesiunea în marile economii avansate, pentru acest an, și o scădere semnificativă în China.

Situația actuală diferă față de cea din timpul crizei subprimelor, din anul 2008, în mai multe aspecte cheie. În primul rând, șocul actual a început în economia reală, nu în sistemul financiar, iar băncile sunt acum mai puțin friabile și mai bine capitalizate.

Dar nivelurile ridicate de corporatism sunt o preocupare, deoarece azi lumea e mai puțin multilaterală și arhitectura europeană incompletă.

Comentarii

loading...