Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Schimbările climatice dau peste cap afacerile fermierilor

Schimbările climatice dau peste cap afacerile fermierilor

Anomaliile climatice înregistrate în prima parte a acestui an au afectat culturile agricole de pe mari suprafețe, ilustrând cum nu se poate mai bine efectele încălzirii globale în scăderea randamentului unor culturi sau schimbarea calendarului vegetației.

Ticu Ciobotaru 0 comentarii

În bazinul cerealier de pe Podișul Covurluiului, în zona județului Galați, sunt declarate calamitate culturile de pe 136.000 din cele aproximativ 300.000 de hectare de terenuri agricole. Potrivit datelor Direcției pentru Agricultură Galați, sunt afectate de secetă culturile de pe 129.000 de hectare, grindina a afectat culturile de pe 5.560 hectare, iar inundaţiile au distrus 1.851 hectare de culturi agricole. În acest an, statisticile sunt ceva mai bune la capitolul culturilor distruse de ploi torențiale, grindină și vijelii, explicația fiind că aceste fenomene meteorologice au avut în general manifestări locale. În statistici nu apar distrugerile provocate de ger, care în anii trecuți au compromis importante suprafețe de culturi agricole. Au fost și ani în care gerul a distrus și 62% din culturile agricole de toamnă din zona Covurluiului.

 

Evoluții atipice ale regimului de temperaturi

 Chiar dacă nu au fost fenomene extreme, precum gerul sau inundațiile catastrofale, evoluțiile indicatorilor climatici, mult diferite față de cele de acum 10-15 sau 20 de ani, au afectat producțiile agricole. Potrivit directorului Direcției pentru Agricultură Galați, Valentin Huciu, regimul de temperaturi a fost atipic, pentru că am avut și cea mai caldă primăvară din ultimii ani, iar două episoade de iarnă severă au înregistrate tot într-o perioadă de primăvară, 26 februarie-2 martie și 19-23 martie. „Pe 6 ianuarie anul acesta, vorbeam de cea mai caldă Bobotează din ultimii 60 de ani. De asemenea, specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au specificat faptul că a fost şi cea mai caldă primăvară din ultimii 60 de ani. Iarna autentică a fost, de fapt, primăvara, în două perioade, între 26 februarie şi 2 martie când a fost un ger de minus 7 până la minus 10 grade Celsius. Iarna a revenit tot în primăvară, în perioada 19-23 martie, cu un ger între minus 8 și minus 10 grade“, spune Valentin Huciu. Această perioadă a fost urmată de seceta prelungită, de la jumătatea lui martie până la jumătatea lunii mai, care afectat în special culturile de primăvară, floarea soarelui și porumbul, însămânțările fiind efectuate într-un sol lipsit de apă. Ploile torențiale nu au adus cantitatea de apă necesară și astfel seceta s-a instalat pe 43% din suprafețele de culturi agricole.

 

Sunt predominante ploile locale

Regimul precipitațiilor a avut de asemenea o evoluție atipică, pentru că, deși în unele zone ale țării a plouat mult și au fost semnalate viituri și inundații, în general ploile au avut un caracter local. „Şi în privinţa ploilor avem manifestări extrem de diferite. De multe ori, ploile torenţiale nu sunt generalizate”, spune șeful Direcției Agricole Galați. Spre exemplu, zilele trecute, pe 20 august, a plouat doar în zona din jurul Tecuciului și au fost 20,8 litri/mp la Cosmeşti şi 7,9 litri/mp la Tecuci, la zece kilometri distanță. „Aceste manifestări se întâmplă chiar şi în cadrul unor sole mari. Am exemplul unor sole de peste 100 de hectare, unde vorbim de o lungime de aproximativ un kilometru și pe jumătatea vestică plouă, pe cea estică nu plouă, sau invers. Aceste manifestări sunt caracteristicile întregului an din punct de vedere al precipitaţiilor“, a mai adăugat Valentin Huciu.

Comentarii

loading...