14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieSchimburile comerciale franco-române, în creştere cu 4,4%

Schimburile comerciale franco-române, în creştere cu 4,4%

Franţa a revenit, în 2017, la un excedent comercial faţă de România de 84 milioane de euro. Conform datelor CCIFER, România este al 25-lea client al Franţei şi cel de-al 27-lea furnizor al său. Franţa este al cincilea partener la export al României şi cel de-a 3-lea furnizor al său.

Exporturile franceze în România au crescut cu 8,1% în raport cu 2016, la 3,9 miliarde euro, datorită unei creşteri interne mari susţinută de politica pro-ciclică a Guvernului (creşterea salariilor, reducerea TVA-ului).

Importurile franceze care provin din România au atins 3,8 miliarde 2017, în creştere cu 0,8% în raport cu 2016.

Franţa exportă în România, în principal, maşini industriale şi agricole, material de transport şi produse chimice. Conform CCIFER, exporturile de mijloace de producţie, aflate pe primul loc, la 1,3 miliarde euro, au crescut cu 4,3% în 2017, susţinute de maşinile industriale şi agricole (+9% la 710 milioane euro) şi de echipamentele electronice (+16% la 250 milioane euro). În sens invers, produsele IT scad la 10% (350 milioane euro).

Al doilea post de export, echipamentele de transport (16%), scade pentru cel de-al patrulea an consecutiv (-1,5%, la 625 milioane euro).

Exporturile de produse chimice au crescut cu 22% în 2017, la 500 de milioane de euro.

Echipamentele de transport reprezintă primul post de import în Franţa pentru bunurile de provenienţă românească.

În România funcţionează aproape 3.000 de societăţi franceze, cu un total al investiţiilor directe de 4,2 miliarde de euro.

Prezenţa economică franceză în România este densă, în majoritatea sectoarelor de activitate: 36 de societăţi CAC sunt prezente în România în sectorul automobilelor, bănci şi asigurări, distribuţie.

Prezenţa şi investiţiile franceze sunt localizate mai ales în domeniul serviciilor, automobile şi alte materiale de transport.

CCIFER reuneşte peste 500 de companii franceze şi române care reprezintă 18 miliarde de euro şi peste 125.000 de locuri de muncă. Companiile membre sunt lideri în mai multe sectoare de activitate care formează economia locală.

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă