9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieScope Ratings: Guvernul minoritar din România riscă o continuare a derapajului fiscal

Scope Ratings: Guvernul minoritar din România riscă o continuare a derapajului fiscal

Analiştii de la Scope Ratings susţin că politica fiscală prociclică a României a dus deficitul bugetar la 4,3% din PIB în 2019, cu 1,54 puncte procentuale peste ţinta prevăzută în buget.

Pentru acest an, analiştii de la Scope Ratings se aşteaptă ca bugetul să fie unul mai puţin expansionist dar în continuare puternic dependent de susţinerea unui ritm ridicat de creştere economică.

“Prognozele de creştere pentru 2020, cuprinse între 2,7% şi 3,7%, ridică semne de întrebare cu privire la atingerea ţintelor, deja ridicate, de deficit bugetar pentru acest an. Creşterea de 4,1% pe care se bazează Guvernul depăşeşte şi cele mai optimiste prognoze, plecând de la ipoteza unui ritm ridicat de creştere a cererii interne”, a declarat Bernhard Bartels, analist pentru România la Scope Ratings, ccitat de Agerpres.

Aceste condiţii pentru o creştere economică mai lentă vin într-un moment în care finanţele publice sunt supuse la presiuni. Pe parcursul următorilor doi ani, o majorare a pensiilor cu 40% va majora cheltuielile sectorului public cu 0,7% din PIB în 2020 şi cu 2,7% în 2021.

Aceasta în condiţiile în care România are deja un nivel extrem de scăzut al veniturilor din taxe, de aproximativ 25% din PIB, ca urmare a unor reduceri de taxe din trecut şi cheltuielilor mari cu salariile în sectorul public.

“Actualul guvern minoritar condus de premierul Ludovic Orban s-a angajat să continue cu majorarea pensiilor programată pentru sfârşitul anului dacă economia evoluează aşa cum se aşteaptă dar a anunţat modificări substanţiale ale cadrului fiscal ce vor fi introduse la o dată ulterioară.

Cu toate acestea, Guvernul nu a oferit detalii concrete cu privire la măsurile de înăsprire fiscală pentru a putea obţine voturi la alegerile din acest an”, consideră Bernhard Bartels.

Potrivit Scope Ratings, riscurile cu care se confruntă România rămân balansate de ritmul ridicat de creştere potenţială, nivelul moderat al datoriei publice, la aproximativ 37% din PIB, şi un sector financiar stabil. În acelaşi timp, consumul puternic şi majorarea investiţiilor au dus la o creştere continuă a deficitului de cont curent până la un nou maxim de 5,1% din PIB în 2019. Creşterea aversiunii faţă de risc la nivel global, combinată cu încrederea redusă a investitorilor în activele româneşti, ar putea reduce rezervele de valută, care în prezent acoperă importurile pe 5,4 luni.

În prezent, Scope Ratings atribuie României un rating de ţară “BBB minus”, cu perspectiva negativă, şi următoarea revizuire a ratingului suveran este programată pentru data de 12 iunie.

Cele mai citite

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Inter Milano, noua campioană a Italiei, după victoria din „Derby della Madonnina”

Inter Milano s-a impus cu scorul de 2-1 în „Derby della Madonnina”, contra rivalei locale AC Milan, și și-a asigurat un nou titlu de...
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă