Tancul Leopard 2 A7  (Foto: Krauss Maffei)

Tancul Leopard 2 A7 (Foto: Krauss Maffei)

Se pregătesc tancuri germane pentru România

Industria națională de apărare poate fi implicată în procesul de modernizare a unui lot de tancuri de fabricație germană, care vor intra în dotarea Forțelor Terestre ale României.

Mihai Diac 0 comentarii

În anul 2020 va fi lansat, la nivelul Uniunii Europene, un program de modernizare a unui lot de tancuri Leopard 2, care urmează a fi livrate către unele state membre ale Uniunii.

Potrivit Agenției Europene pentru Apărare (EDA), tancurile urmează a fi aduse, prin modernizare, la nivelul versiunii Leopard 2 A7. Circa 200 de blindate ar urma să fie supuse unei asemenea proceduri.

România este și ea interesată de acest program, alături de alte țări membre UE, printre care se numără Grecia, Cipru și Spania. Aceste țări au deja în dotare o versiune mai veche de tancuri, denumită Leopard 2 A6, iar anterior, partea română își exprimase interesul pentru a cumpăra o versiune de tancuri și mai veche, denumită Leopard 2 A5.

Conform presei occidentale, întregul program de modernizare va costa câteva sute de milioane de euro.

În cazul României, mașinile de luptă din versiunea Leopard 2 A7 ar urma să asigure, după modernizare, dotarea completă a unui batalion de tancuri, din compunerea unei viitoare brigăzi de infanterie grea. Acest program de înzestrare ar fi benefic și pentru industria românească, și pentru Armată, în condițiile în care cele mai noi tancuri din dotarea actuală a militarilor români sunt model TR 85 M1 – o variantă obținută prin modernizarea modelului TR 85, care fusese proiectat și construit, în ultimii ani ai comunismului, la Uzina Mecanică București. Această companie ar putea fi acum implicată în programul de modernizare și de mentenanță pentru tancurile Leopard.

La mijlocul anului 2019, ministrul de atunci al Apărării, Gabriel Leș, confirma că se poartă negocieri între România și EDA pentru optimizarea unui lot de tancuri Leopard 2, care ar urma să intre în dotarea Forțelor Terestre ale României.

"Argumentaţia principală a echipelor tehnice MApN în a susţine acest demers este faptul că reprezintă o variantă optimă pentru realizarea capabilităţii din cadrul Brigăzii de infanterie grea, asigurând oportunităţi de implicare a industriei naţionale de apărare, atât în modernizarea platformelor, cât şi pentru asigurarea suportului logistic integrat pe ciclu de viaţă", a explicat, anul trecut, ministrul Gabriel Leș.

TR 85M1, cel din dotarea actuală, este un tanc mijlociu, cu masa de 50 de tone, care a fost realizat începând din anul 1994.

“Tancul românesc TR 85M1 suferă de o mare problemă, are o masă prea mare, deci caii putere pe tonă nu sunt suficienți. La vremea respectivă nu puteam folosi decât motor românesc. Acum nu e nicio problemă, există parteneriate, motorul poate fi livrat de cel puțin trei furnizori de motoare. La fel și celelalte echipamente, de război electronic, de  comandă - control, la vremea respectivă nu erau. Acum avem în România asemenea capabilități de comandă - control”, a declarat, recent, directorul Patromil, Viorel Manole. În opinia acestuia, un model superior de tanc ar putea fi realizat, în România, în colaborare cu firme internaționale specializate, cum ar fi Rheinmetall sau General Dynamics.

Aceasta din urmă este cunoscută pentru implicarea ei în producerea transportoarelor blindate Piranha V, care vor intra în anul 2020 în dotarea Forțelor Terestre ale României. Potrivit ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, un lot de 36 de maşini de luptă, destinate primului batalion de infanterie dotat cu Piranha V, va fi livrat, conform celor mai recente angajamente ale companiei General Dynamics, la sfârșitul lunii februarie 2020.

În final, Armata Română va avea 227 de transportoare blindate Piranha V, pentru care plătește suma totală de 868 de milioane de euro.

Comentarii

loading...