13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieSe scumpesc gazele în plină iarnă. Cât vom plăti în plus

Se scumpesc gazele în plină iarnă. Cât vom plăti în plus

Potrivit unui comunicat al ANRE, costul de achiziție a gazelor naturale crește de la 81,48 lei/MWh la 88,28 lei/MWh, în medie la nivelul țării. Autoritatea nu spune însă cum va evolua prețul final pentru fiecare operator în parte, mai ales dacă vorbim de consumatorii casnici ai celor doi mari furnizori, E.On și Engie. 

Instituția a declarat, într-un limbaj tehnic, că „modificarea valorii CUG (costurilor de achiziție a gazelor naturale – n.r.) generează o creștere a prețurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale prețurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018. Impactul unitar în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici reglementați este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce reprezintă o creștere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum”.

Asta înseamnă, tradus, că factura lunară, pe o medie de consum anuală, va crește cu 4,8 lei la un consum de 700 kWh/lună (circa 66 metri cubi). Iarna însă consumul este mult mai mare, mai ales pentru cei care au centrale de apartament, putând ajunge la 300-400 de metri cubi/lună, dacă vorbim de un apartament cu trei camere.

De regulă, costul de achiziție a gazelor reprezintă circa jumătate din factură, restul fiind tarifele de transport, distribuție etc., adică, în limbajul ANRE, „elemente componente ale prețurilor”. Purtătorul de cuvânt al instituției nu a putut fi contactat pentru a oferi explicații suplimentare, dar am trimis o solicitare scrisă în acest sens. Vom reveni cu detalii imediat ce le vom primi.

Interesant este că majorarea prețului de achiziție vine înaintea termenului de expirare a celor aflate acum în vigoare și care erau valabile până la 31 martie. Iată ce spune ANRE în comunicatul oficial transmis astăzi: „Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017. Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă. (…) Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh”.

Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă