7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăEconomieSectorul energetic va fi cel mai grav afectat, apoi Metalele şi Transporturile

Sectorul energetic va fi cel mai grav afectat, apoi Metalele şi Transporturile

Recesiunea va coincide cu un declin accentuat al comerțului internațional. Comerțul scade mai mult decât PIB, pe timp de criză, dar amploarea e greu de măsurat.

Organizația Mondială a Comerțului prognozează o scădere între 13% şi 32%, arată un studiu Coface.

Pe de altă parte, estimează Euler-Hermes, sectorul energetic va fi cel mai grav afectat (-433 de miliarde de dolari, pentru exporturi), apoi Metalele (-420 de miliarde de dolari) și Serviciile de transport legate de producătorii de automobile (-270 de miliarde de dolari).

Coface avertizează că protecționismul e alt factor agravant. De la debutul crizei, protecționismul comercial pare să se concentreze pe asigurarea aprovizionării țărilor cu alimente și medicale esențiale.

Pe 22 aprilie 2020, 56% dintre măsurile comerciale înregistrate de Global Trade Alert (193) erau legate de acest aspect. Majoritatea măsurilor (110) au vizat interdicțiile de export la echipamente de protecție, măștile și substanțele chimice pentru producerea de medicamente diverse.

Impactul asupra României, deși major, crede Euler Hermes, „nu ar trebui să se situeze chiar în chenarul țărilor cele mai afectate. Reluarea pruducției de mașini, la începutul lunii mai, chiar dacă este un semnal pozitiv, menține incertitudinea asupra evoluției exporturilor în 2020”.

Şi scăderea chiar și numai de 2% a exporturilor din Q1, pe segmentul mașini și echipamente pentru transport, este îngrijorătoare, atât din perspectiva cererii, în scădere pronunțată, cât și al ponderii uriașe de 48% în totalul exporturilor.

 

Riscul chinezesc

Pe de altă parte, pe termen lung, relocarea etapelor de producție în aceeași țară reprezintă un alt risc pentru comerțul mondial. În prima etapă a crizei din China, companiile din întreaga lume și-au dat seama cât de expuse sunt lanțurile lor de aprovizionare, iar în prezent fac demersuri pentru a întări aceste lanțuri în fața șocurilor străine de aprovizionare.

Acest lucru s-ar putea realiza prin două mijloace: relocarea completă a producției pe piața internă sau implementarea unei strategii globale puternice, de diversificare a furnizorilor.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă