Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sindicatele resping noua lege a pensiilor  și le cer deputaților să nu voteze proiectul

Sindicatele resping noua lege a pensiilor și le cer deputaților să nu voteze proiectul

Sindicatele afiliate la Confederația Cartel Alfa le solicită deputaților să respingă în plen proiectul noii legi a pensiilor, considerând că acesta încalcă prevederile constituționale și discriminează categorii largi de persoane.

Marilena Dan 0 comentarii

Într-o scrisoare deschisă adresată Camerei Deputaților, sindicatele arată că actul normativ trebuie respins întrucât încalcă prevederile constituționale, principiul egalității în drepturi, echității, principiul protecției persoanelor cu handicap, și obligația statului de a asigura un nivel de trai decent. Proiectul noii legi a pensiilor a fost adoptat marți în Comisia de muncă a Camerei.

“Proiectul de lege nu respectă principiul contributivității. Prin modul de calcul al pensiei, persoanele care contribuie la pensie peste 15 ani vor avea aceeaşi pensie minimă chiar dacă contribuie la salariul minim pe economie sau la nivelul salariului mediu pe economie. Pentru 25 de ani de contribuţii, toţi cei care au contribuit între salariul minim pe economie şi 75% din salariul mediu pe economie vor primi tot pensia minimă aferentă celor 25 de ani de contribuţii. Și în cazul unei contribuții de peste 35 de ani la nivelul salariului minim sau până în 60% din salariul mediu pe economie salariaţii, odată ieşiţi la pensie, vor primi tot pensia minimă aferentă acestei categorii”, se arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit sindicaliștilor, proiectul de lege nu respectă principiul echității, prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaților, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul. Totodată, păstrarea mențiunii “contribuții datorate și plătite” determină o vulnerabilizare nejustificată a salariaților care nu au nici controlul asupra plății contribuțiilor și nici pârghiile necesare pentru a determina plata lor de către angajatori. ”Adoptarea proiectului va crea discriminare prin modul în care sunt reglementate stagiile de pensie și formula de calcul a persoanelor cu handicap. Pensionarii aflați în plată sunt înșelați pentru că, prin aplicarea legii aflate în vigoare, ar fi trebuit să crească punctul de pensie cu aproximativ 20% (50% din creșterea inflației și 50% din creșterea salariului mediu). În consecință, punctul de pensie ar trebui să crească la aproximativ 1.320 lei de la 1 ianuarie 2019”, se arată în document.

Cartel Alfa precizează că majoritatea amendamentelor formulate pentru îmbunătățirea legii au fost respinse de comisia de muncă a Camerei Deputaților. Dezbaterea s-a desfășurat în doar  o zi, “timp insuficient pentru o lege care afectează toți cetățenii țării, cei cinci milioane de pensionari aflați în plată și generații de salariați și contribuabili, viitori pensionari. S-a mers pe o mașină de vot, complet neinteresată de problema reală, consecințele asupra cetățenilor și sustenabilitatea unei proiect atât de important. Adoptarea acestei legi este o acțiune populistă, care va repeta situația din 2008, când s-a votat creșterea cu 50% a salariilor din învățământ, pentru ca apoi să fie tăiate”, atrag atenția sindicaliștii. 

Comentarii

loading...