15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieSistemul bancar din România a obţinut un profit de peste 7 miliarde...

Sistemul bancar din România a obţinut un profit de peste 7 miliarde lei, în 2018

Valoarea activelor era de 451,14 miliarde de lei, la finele anului trecut, cu 5,5% mai mult de la finele anului precedent, iar indicatorul ROA (profitul net anualizat faţă de total active la valoare medie) a fost de 1,59%.

Acest active au crescut, în condiţiile în care numărul de bănci a scăzut cu una, până la 34, ca urmare a fuziunilor de pe piaţă, respectiv finalizarea integrării Bancpost în Banca Transilvania.

Astfel, ponderea activelor pentru sucursalele străine s-a redus 75%, de la 77%, în condiţiile în care numărul a rămas de şapte. La începutul anului trecut, a intrat pe piaţa bancară BNP Paribas, urmând să-şi înceapă activitatea în următoarea perioadă.

Indicatorul de solvabilitate, care trebuie să fie de minimum 8%, a rămas aproape la acelaşi nivel, de 19,63%, faţă de 19,97%, la finele anului precedent.

În plus, indicatorul ROE (profitul net anualizat faţă de capitalurile proprii la valoare medie) a urcat la 14,85%, faţă de 12,51%, dar a scăzut faţă de nivelul maxim al anului trecut, cel de la finele lunii septembrie 2018, de 16,35%.

Rata rentabilităţii activităţii de bază a urcat la 186,92%, la finele anului trecut, de la 181,62% la finele anului precedent, dar a scăzut de la 188,33% la finele lunii septembrie 2018.

Cele mai citite

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă