Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Situaţia cu Covid-19 e mai gravă decât credem

Situaţia cu Covid-19 e mai gravă decât credem

Posibil fără creştere economică anul acesta. Nouriel Roubini, economist american, supranumit Dr. Doom, pentru că prezice de peste 10 ani „furtuna perfectă”, revine.

Florin Budescu 0 comentarii

De data aceasta, Roubini analizează situaţia generată de pandemie. “Șocul asupra economiei globale a fost mai rapid și mai sever decât Marea Criza Globală din 2008 și chiar decât Marea Depresiune (1929 - 1933)”, explică economistul. E o cădere liberă fără precedent.

Aceasta pentru că contracția în curs de desfășurare “pare să nu fie nici în V, nici în U sau în L (scădere accentuată, urmată de stagnare). Mai degrabă, pare un I: o linie verticală, care reprezintă piețele financiare, și economia reală se prăbuşeşte”, atrage atenţia Nouriel Roubini, care se axează apoi pe scenariile posibile.

„Contracţia în curs mai degrabă pare un I: o linie verticală, care reprezintă
piețele financiare, și economia reală se prăbuşeşte.” Nouriel Roubini, economist american

Cel mai bun, spune Roubini, care e profesor la Şcoala de Afaceri Stern, din cadrul Universității din New York, „ar fi o scădere mai severă decât MD (...), dar cu o durată mai scurtă de viață, permițând o revenire a creșterii pozitive până în Q4”, caz în care piețele ar începe să se recupereze când apare lumina de la capătul tunelului.

Riscul apariției unei noi mari depresiuni, mai rele decât prima, crește zilnic. “Dacă nu se oprește pandemia, economiile și piețele din întreaga lume își vor continua căderea liberă”, spune expertul, şi „chiar dacă pandemia e mai mult sau mai puțin salvgardată, în general, creșterea economică ar putea să nu apară până la sfârșitul anului”.

 

Un alt sezon al virusului

De ce? Pentru că un alt sezon al virusului este foarte probabil să înceapă, cu mutații noi, iar intervențiile terapeutice s-ar putea dovedi a fi mai puțin eficiente decât se speră, deci “economiile se vor contracta din nou, iar piețele vor ceda din nou”.

Răspunsul fiscal, pe de altă parte, “s-ar putea lovi de un zid, când monetizarea deficitelor masive ar începe să ducă la inflație ridicată, mai ales dacă o serie de șocuri negative ale ofertelor, legate de virus, ar reduce creșterea potențială”.

Aceasta pentru că multe țări pur și simplu nu pot angaja astfel de împrumuturi în propria monedă. “Cine va salva guvernele, corporațiile, băncile și gospodăriile pe piețele emergente?”, se întreabă Nouriel Roubini.

Comentarii

loading...