12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieSituație fără precedent în domeniul petrolului: SUA exportă 700.000 de barili de...

Situație fără precedent în domeniul petrolului: SUA exportă 700.000 de barili de petrol uşor în UAE

Totuşi, în cadrul unei tranzacţii care ilus­trează cum dez­vol­tarea puter­nică a industriei petrolului de şist din America re­­con­figurează pie­ţele ener­giei din în­trea­ga lu­me, Emi­ra­tele au achizi­ţio­nat petrol direct de la SUA în decembrie, potrivit datelor guvernului federal, scrie Bloomberg. Un petrolier a plecat din Houston şi a ajuns în Golful Persic luna trecută, informează Ziarul Financiar.

Ţiţeiul american a fost preferat celui regional pentru că, gra­­ţie calităţii sale superioare, acesta putea fi mai uşor pro­ce­sat de UAE, potrivit unei surse familiare cu situaţia.

 „Ca membră a OPEC şi producător major de ţiţei, îmi imaginez că propria producţie ar trebui să le fie suficientă“, spune Andy Lipow, preşedinte al Lipow Oil Associates. Astfel de achiziţii de petrol american nu vor continua probabil, adaugă Lipow.

Anularea interdicţiei asupra exporturilor americane în 2015, dublată de o creştere explozivă a producţiei de petrol de şist, a modificat fluxul petrolului la nivel mondial.

Livrările din porturile americane au crescut de la puţin peste 100.000 de barili pe zi în 2013 la 1,53 milioane în noiembrie, având destinaţii îndepărtate ca Marea Britanie şi China.

Statele Unite au exportat aproximativ 700.000 de barili de petrol uşor către UAE în decembrie. Deşi exportă peste două milioane de barili de petrol pe zi, ţara din Orientul Mijlociu importă acest tip de petrol pentru procesare în unităţi specializate.

Până anul trecut, Emiratele s-au bazat pe Qatar pentru livrarea acestui tip de petrol. Însă cele două ţări sunt prinse într-o dispută politică.

Producţia de ţiţei a UAE a atins 2,85 milioane de barili pe zi în ianuarie, potrivit datelor Bloomberg. Producţia a scăzut de la 3,07 milioane la sfârşitul anului 2016 în condiţiile în care OPEC şi şările aliate s-au pus de acord să diminueze oferta excedentară existentă la nivel mondial şi să susţină preţurile.

În luna ianuarie, băncile şi-au majorat estimările privitoare la preţurile petrolului pentru a patra lună consecutiv, în condiţiile în care reechilibrarea ofertei a împins preţurile la maxime pe mai mulţi ani.

Unii analişti se întreabă însă cât va dura raliul pentru că preţurile în creştere pot pune în pericol echilibrul atins.

Un sondaj realizat recent de The Wall Street Journal în rândul a 15 bănci de investiţii plasează media preţului ţiţeiului Brent la 61 dolari pe baril în acest an, în creştere cu 3 dolari faţă de sondajul realizat în decembrie. Băncile se aşteaptă ca petrolul american WTI să atingă în medie 57 de dolari pe baril în 2018, în creştere cu 3 dolari faţă de sondajul anterior.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă

2 COMENTARII