14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieS&P's aşteaptă de la Cabinetul Orban consolidarea fiscală

S&P’s aşteaptă de la Cabinetul Orban consolidarea fiscală

De cel puţin trei ori, Standard & Poor’s vorbeşte despre incertitudinile cu care se confruntă în previziunile privind ţara noastră.

„Economia se va contracta cu 5,5%, comparativ cu așteptările anterioare, de 3,5%”, estimează S&P’s, arătând că cheltuielile României cu salariile și pensiile sunt aproximativ 90% din veniturile fiscale, iar structura bugetară e rigidă.

Randamentele titlurilor de stat, mai spune cea mai conservatoare agenţie de rating, au crescut, pe fondul instabilității politice și fiscale, în contextul Covid-19. Cu creșterea nevoilor de finanțare pe termen scurt, factura dobânzilor ar putea creşte.

„Estimăm”, crede S&P’s, “că activitatea economică a României se va recupera treptat, de la jumătatea anului, la o creștere de 4,0%, anul viitor”.

Despre BNR, Standard & Poor’s, ce a păstrat ratingul suveran al României la BBB-, cu perspectivă negativă, vorbeşte de bine. Aceasta îşi va păstra „credibilitatea politicii şi independența și va ancora cu succes așteptările inflației”.

 

S&P’s vede ceaţă în România, până la finalul anului

Dacă aceasta se petrece “pentru mai mult timp (…), cu absența consolidării fiscale”, poate duce „la datorii publice interne și externe mai mari sau la o factură de dobândă mai mare”.

Standard & Poor’s ar creşte ratingul “dacă Guvernul va progresa în consolidarea fiscală, ceea ce va duce la stabilizarea finanțelor publice și poziției externe a ţării”.

„Actuala cădere fiscală va oferi o marjă politică de a restrânge semnificativ creșterea pensiilor, ce va avea loc în septembrie”, afirmă agenţia.

Dar “peisajul politic fluid și impactul alegerilor legislative fac nesigură traiectoria de consolidare fiscală”. “Ne așteptăm ca Guvernul să recupereze părți importante ale creșterii planificate a pensiilor”, afirmă S&P’s, iar “alegerile parlamentare vor fi esențiale pentru traiectoria fiscală”.

„Credem că Guvernul va crește pensiile cu 10% (în loc de 40%, stabilit prin lege)”, ceea ce „va adăuga cam 1% din PIB la deficitul din 2021”, susţine Standard & Poor’s.

„Politica din ultimii ani a slăbit bazele durabile ale finanțelor publice.” Standard & Poor’s

Cum s-a ajuns aici? S&P’s: politica din ultimii ani „a slăbit bazele durabile ale finanțelor publice. Din 2018, în ciuda cererii private în expansiune și inflației în creștere, România a avut o politică fiscală expansivă, ce a dus la printre cele mai mari deficite gemene dintr-un stat emergent, ce au făcut România vulnerabilă”.

Agenţia estimează dimensiunea pachetului de stimulare fiscală la 3% din PIB – printre cele mai slabe din regiune. Cu efectul bugetar al stabilizatorilor, ca asigurarea șomajului, măsurile vor crește cheltuielile fiscale cu 1,2% din PIB.

 

Riscuri

Acestea pot reduce unele efecte ale crizei, dar „vor duce la un deficit fiscal semnificativ, de aproximativ 8% din PIB, inclusiv la o scădere a veniturilor, din cauza contracției economice, împingând datoria publică netă la 43% din PIB”.

“Vedem riscuri pentru soldurile fiscale și externe ale României, în următoarele 18 luni, dacă factorii de decizie nu pot stabiliza și consolida poziția bugetară a României, după această recesiune”, avertizează Standard & Poor’s.

Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă