Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

Statul riscă să piardă 250 milioane de euro sub forma unui credit solicitat la Galați

Statul riscă să piardă 250 milioane de euro în cazul în care va acorda un credit controversat către combinatul de la Galați.

Mihai Diac 0 comentarii

Statul român riscă să piardă 250 milioane de euro în cazul în care va accepta să acorde un credit controversat către combinatul de la Galați, anunță site-ul de investigații www.faramogul.ro.

Combinatul Siderurgic de la Galați a fost cumpărat inițial de firma ArcelorMIttal iar de aici a trecut în proprietatea omului de afaceri Sanjeev Gupta.

Potrivit unui articol publicat în publicația Financial Times, sistemul utilizat și de GFG (Gupta Family Group) funcționează astfel: o instituție financiară plătește în avans furnizorii unei companii – acceptând o reducere a facturării în schimbul unei plăți mai rapide – și apoi încasează suma totală de la companie mai târziu.

Foarte interesant este faptul că GFG nu este de fapt o persoană juridică, ci este pur și simplu un nume folosit pentru a descrie sute de companii separate din punct de vedere juridic, iar în acest caz, "o grupare globală simbolică nu poate emite altceva decât o garanție simbolică".

Sursele citate explică faptul că Liberty Steel solicită Guvernului României garantarea unui credit de 250 milioane de euro, în contextul asigurării capitalului de lucru într-o conjunctură grav afectată de pandemie.

"Ce garanții își ia statul pentru garantarea unui împrumut de 250 de milioane? Se asigură prin contract că gajurile prezentate de Gupta nu sunt deja propuse spre re-reipotecare de către fondul de investiții care îi permite lui Gupta să facă noi achiziții de active? (...) Nu cumva odată creditarea asigurată, fondul de investiții Greensill va redirecționa către alte linii de finanțare o parte din cei 250 de milioane euro solicitați de Liberty Galați?", se întreabă autorii acestor dezvăluiri.

Comentarii

loading...