15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieStatul va contribui financiar la conturile de economii ale tuturor copiilor din...

Statul va contribui financiar la conturile de economii ale tuturor copiilor din România

În conturile Junior Centenar, deschise pe numele fiecărui copil, părinții trebuie să depună lunar 100 de lei pentru a putea beneficia, la finele anului, de o primă de stat în valoare de 600 lei. Contribuțiile trebuie virate anual până când copilul împlinește 18 ani.

Contul este deschis pe numele copilului, automat, la unităţile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinţi, din partea reprezentantului legal al copilului sau a împuternicitului acestuia.

Conform OUG nr. 104/2018, publicată în Monitorul Oficial din 4 decembrie 2018, în contul individual de economii Junior Centenar se pot depune de către reprezentantul legal al titularului sau de către alte persoane, oricând, sume de bani în lei, prin virament, mandat poştal prin oficiile  CN „Poşta Română“ sau în numerar prin casieriile unităţilor Trezoreriei Statului.

Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot face obiectul unei tranzacţii și nu pot fi cesionate sau gajate, sub sancţiunea nulităţii actelor respective.

„În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă. Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăşi un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei al valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei. Dreptul la prima de stat se constituie la finele anului calendaristic de economisire în care s-au efectuat depunerile, mai puţin pentru anul în care titularul împlineşte vârsta de 18 ani. Prima de stat se plăteşte în contul individual de economii Junior Centenar, la scadenţa depozitului, cumulat pentru anii în care s-au efectuat depuneri“, se precizează în ordonanţă.

 

Dobândă de 3% pentru sumele depuse de părinți

În cazul copiilor ocrotiţi prin serviciile publice şi private specializate pentru protecţia copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei se efectuează din bugetul Ministerului Muncii în luna decembrie a fiecărui an, pe baza situaţiilor certificate şi transmise de autoritatea tutelară la minister, notează Agerpres. În cazul copiilor adoptaţi, începând cu data adopţiei, depunerea sumei anuale minime de 1.200 lei revine adoptatorilor. Sumele depuse în contul individual de economii Junior Centenar, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă.

La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărei nivel se stabileşte la 3% pe an. Dobânda se calculează şi se plăteşte, la scadenţa depozitului, când titularul contului împlineşte 18 ani. Dobânda se va asigura din bugetul Secretariatului General al Guvernului, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, al cărei preşedinte are calitatea de ordonator terţiar de credite. Veniturile sub formă de dobânzi şi prima de stat înregistrate în acest cont nu sunt impozabile. 

Cele mai citite

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Joe Biden a promulgat legea ce prevede pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan

Preşedintele american Joe Biden a promulgat miercuri proiectul lege foarte disputat, care prevede un nou ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari...
Ultima oră
Pe aceeași temă