21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieStatului român i se cere să acorde un împrumut controversat. Decizia ar...

Statului român i se cere să acorde un împrumut controversat. Decizia ar putea fi luată de premier

O delegație a grupului GFG Alliance, proprietarul combinatului siderurgic din Galați, ar intenționa să meargă la premierul Florin Cîțu pentru a solicita un ajutor din partea statului român, anunță surse citate de site-ul https://politica-dezastrului.ro.

Delegația condusă de omul de afaceri Ajay Aggarwal, reprezentând GFG Alliance, a fost deja la câteva ministere de la București și ar fi fost primită chiar de noul ministru al Finanțelor Publice, Alexandru Nazare.

Potrivit sursei citate, GFG Alliance a obținut însă doar promisiuni din partea ministrului Nazare și nu lucruri concrete privind accesarea cât mai rapidă a împrumutului urmărit. Din acest motiv, Aggarwal ar intenționa ca la întâlnirea cu premierul Florin Cîțu să îi aducă la cunoștință nemulțumirile legate de faptul că nu primește decât promisiuni din partea reprezentanților Guvernului și că, drept urmare, Sanjeev Gupta, proprietarul Sidex Galați, intenționează să se retragă din România dacă nu îi vor fi dați banii solicitați.

Surse guvernamentale susțin însă că GFG Alliance, proprietarul combinatului Liberty Galați (fostul Sidex) nu mai reprezintă o companie solvabilă pentru accesarea creditelor pe care le solicită. Aparent aceste credite ar urma să susțină Liberty Galați sau alte companii din grup. În realitate, acești bani ar servi strict pentru rambursarea creditelor datorate Greensill Bank (Germania).

Situația s-a tensionat ca urmare a divergențelor dintre reprezentanții GFG Alliance (Sanjeev Gupta și Ajay Aggarwal) și Greensill Bank, care este principalul finanțator al combinatului din Galați și care deține și gajul asupra activelor acestuia.

Sanjeev Gupta și omul său de încredere, Ajay Aggarwal, insistă să contracteze un împrumut de 250 de milioane euro cu garanții din partea Eximbank. În acest fel, ei ar scăpa de banca germană din procesul decizional aferent acestei accesări de fonduri. Contractarea împrumutului ar fi o contralovitură la intențiile Greensill Bank de a vinde gajul deținut asupra activelor Liberty Galați, dacă până la finalul semestrului I din 2021 Greensill nu își va recupera măcar o jumătate din fondurile date lui Sanjeev Gupta.

Pe de altă parte, există zvonuri în piața financiară că Sanjeev Gupta și Ajay Aggarwal intenționează să notifice autoritățile germane de reglementare în domeniul bancar cu privire la nivelul uriaș de expunere financiară pe care Greensill Bank îl înregistrează în prezent în raport cu GFG Alliance.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă