13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieStocul de spaţii de birouri moderne din Capitală creşte în 2019 şi...

Stocul de spaţii de birouri moderne din Capitală creşte în 2019 şi în 2020 cu peste 500.000 mp

”Prima jumătate a anului 2019 a înregistrat livrări de spaţii moderne de birouri de 185.000 mp în Bucureşti, alţi 150.000 mp de spaţii de birouri vor fi inauguraţi în al doilea semestru al anului şi peste 230.000 mp în 2020. În aceste condiţii, rata de neocupare de 10% înregistrată la finalul lunii iunie din 2019 ar putea creşte treptat spre 13% la finalul lui 2020”, potrivit datelor transmise de compania de consultanţă imobiliară Colliers.

O astfel de evoluţie a ratei de neocupare poate influenţa valoarea de piaţă a clădirilor de birouri, astfel încât aceasta ar putea scădea cu aproximativ 3-5% în perioada indicată, potrivit Colliers.

În vederea obţinerii unei rate de neocupare la un nivel cât mai scăzut pentru propriul proiect, proprietarii clădirilor de birouri recurg la soluţii variate, de la renovări sau certificări la pachete de beneficii mai avantajoase. Aceste măsuri pot avea, la rândul lor, un impact major în valoarea proiectului.

”Pentru a ţine pasul cu proiectele noi, cu un nivel calitativ mai ridicat, certificate LEED, BREEAM sau chiar WELL, proprietarii clădirilor de birouri construite în perioada 2007-2008 vor depune un efort suplimentar în ceea ce priveşte renovarea lor. Pe de altă parte, volumul mare de relocări din stoc competitiv (86.000 mp doar în primul semestru din 2019) şi intenţia de a menţine chiria contractuală determină proprietarii de clădiri moderne să păstreze şi să atragă chiriaşi prin oferirea de pachete de beneficii şi gratuităţi. Conform estimărilor noastre, dacă perioada în care chiriaşii se bucură de aceste avantaje creşte cu 3-6 luni, valoarea de piaţă a proiectelor de birouri ar putea să scadă cu aproape 1-3% până la finalul lui 2020”, a declarat Anca Bâldea, Associate Director în departamentul de evaluări al Colliers.

La polul opus, cererea din partea investitorilor poate aduce un plus în valoarea de piaţă a birourilor. Interesul pentru clădirile de birouri din România s-a menţinut în primul semestru al acestui an, tranzacţiile cu astfel de proiecte generând aproximativ 62% din investiţiile imobiliare. Pentru restul anului, compania estimează că această proporţie de două treimi a segmentului de birouri se va menţine.

”Cererea investitorilor pentru proiecte de birouri din Bucureşti este puternică, iar condiţiile economice sunt încă foarte bune. Dacă acest context favorabil se menţine, pentru activele de calitate, randamentele pentru clădiri de birouri ar putea scădea cu 25-50 puncte de bază, iar valoarea de piaţă ar putea creşte cu 2-5%”, a încheiat Anca Bâldea.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă