15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieSUA au intrat în blocaj bugetar din cauza politicii față de „Visători“

SUA au intrat în blocaj bugetar din cauza politicii față de „Visători“

Aceștia sunt imigranți care au intrat în SUA când erau minori, iar acum sunt somați să părăsească SUA. 

Ultimul blocaj a fost în 2013, când republicanii au respins programul de sănătate „Obamacare”, și a durat 16 zile. Peste 800.000 de funcţio­nari au fost trimişi în  concediu tehnic.

Zeci de agenţii din întreaga ţară vor rămâne de luni cu porţile închise şi plata salariilor va fi suspendată pentru sute de mii de funcţionari „ne-esenţiali”. Serviciile de securitate vor continua activitatea, iar 1,4 milioane de militari americani îşi vor continua activitățile, dar fără să fie plătiţi.

Casa Albă, care a aniversat sâmbătă un an de preşedin­ţie Donald Trump, a acuzat democraţii că iau americanii „ostatici”.

Republicanii, majoritari cu 51 de locuri, nu au obţinut decât 50 de voturi, departe de cele 60 – din totalul de 100 – necesare pentru o extindere de patru săptămâni a bugetului federal, până la 16 februarie.

„Statul nostru a fost fondat de genii, dar este condus de idioţi”, a afirmat senatorul republican din Louisiana, John Kennedy, rezumând ambianţa generală de la Washington.

Democraţii au anunţat că nu vor accepta să voteze pentru un text de compromis dacă se menţine măsura decisă de anulare a regularizării pentru 690.000 tineri imigranţi cu statut precar, aşa-zişii „Visători”. Donald Trump a pus capăt programului din epoca Obama care punea tinerii fără documente la adăpost de o expulzare şi le permitea să studieze şi să muncească în SUA.

Preşedinţia minimalizează amploarea blocajului, posibil contând pe o soluţie pe termen scurt.

Sancțiunea chinezilor

Agenţia chineză de cotaţie, Dagong, a coborât nivelul de cotație al SUA de la „A minus” la „BBB plus”, cu perspectivă negativă, aducând SUA la nivelul Columbiei.

Dagong estimează că dependenţa economiei americane de îndatorare minea­ză solvabilitatea statului federal, iar reforma fiscală nu aranjează lucrurile. Scăderea impozitelor votată în decembrie ar putea mări datoria federală cu 1.400 miliarde dolari în zece ani. „Reducerile masive ale impozitelor vor scădea capacităţile de rambursare a datoriei guvernului federal”,  precizează agenţia şi avertizează că „solvabilitatea virtuală” a SUA va deveni „detonatorul viitoarei crize financiare”.

Acest aviz nu este împărtăşit şi de concurenţii americani. Agenţiile de notaţie Fitch şi Moody’s acordă datoriei suverane a SUA nota lor cea mai ridicată (AAA), iar Standard&Poor’s (S&P) a scăzut-o la „AAplus”. În Financial Times, după criza finaniară, şeful Dagong, Guan Jianzhong, le-a acuzat pe cele trei că „nu au evaluat corect riscurile, pe punctul de a antrena ansamblul sistemului financiar american în pragul prăbuşirii”. Degradarea cotei americane de agenţia Dagong intervine după polemica de săptămâna trecută asupra unei reduceri sau chiar întreruperea achiziţiei de titluri americane de stat  de către China.

Deţinătorii datoriei SUA

Potrivit Bloomberg, apetitul pentru bonurile Trezoreriei americane şi alte obligaţii de stat a crescut în noiembrie. China, Japonia şi Irlanda sunt în fruntea ţărilor deţinătoare ale datoriei americane. Pe locul patru al creditorilor primei puteri economice mondiale se află Insulele Caiman, paradis fiscal celebru. China rămâne pe primul loc al investitorilor cu bunuri acumulate de 1.176,6 miliarde dolari în bonuri ale Trezoreriei americane. În iunie 2017, ea a trecut în faţa Japoniei, care cumulează 1.084,1 miliarde dolari. Urmează Irlanda (locul 3), cu 328,7 miliarde dolari, Insulele Caiman, cu 269,4 miliarde dolari, şi apoi Brazilia, cu 265,3 miliarde.   

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă