13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieSUA Warren Buffett vede o inflație semnificativă pe fondul redresării fierbinți a...

SUA Warren Buffett vede o inflație semnificativă pe fondul redresării fierbinți a țării

 

Warren Buffett a declarat sâmbătă acționarilor Berkshire Hathaway că a fost surprins de revenirea economică ,,fierbinte” a SUA și a avertizat că societatea va fi lovită de presiunile inflaționiste.

„Vedem o inflație foarte substanțială”, a spus președintele în vârstă de 90 de ani în discursul său adresat investitorilor care a avut loc practic pentru al doilea an consecutiv din cauza pandemiei. “E foarte interesant. Creștem prețurile. Oamenii ne măresc prețurile și sunt acceptate. ”

Berkshire Hathaway, care deține Geico, asigurătorul, calea ferată BNSF și Benjamin Moore, producătorul de vopsele, au raportat profituri robuste de 11,7 miliarde de dolari la începutul zilei, unele divizii dezvăluind creșteri ale prețurilor pentru a ține pasul cu creșterea costurilor materiilor prime.

“Aceasta a fost o recesiune foarte neobișnuită”, a spus Buffett. „În prezent, afacerile sunt foarte bune într-o mare parte din segmentele economiei.”

Veniturile gospodăriilor americane au crescut cel mai mult în înregistrarea istorică din martie, pe măsură ce expansiunea economică a țării s-a accelerat, ridicată de stimulentele guvernamentale și de o piață a muncii în refacere. Acest lucru a trimis reverberații pe toate piețele financiare, așteptările investitorilor privind inflația în următorul deceniu crescând la un nivel maxim de opt ani.

„Pur și simplu nu se va opri”, a adăugat Buffett. „Oamenii au bani în buzunar și vor plăti prețurile mai mari.”

Buffett a trebuit să-și apere deciziile din ultimul an, în special reticența sa de a face o achiziție chiar dacă alți administratori de active și-au pus banii la bătaie. El a spus că, înainte de intervenția Rezervei Federale în martie anul trecut, compania se concentra pe întreținerea și finanțarea propriilor afaceri.

Charlie Munger, vicepreședinte al Berkshire Hathaway, a adăugat că ar fi fost „nebunesc” să ne așteptăm la o achiziție în timpul crizei.

Buffett a avertizat că compania va continua să lupte pentru a concura la achiziții, o temă persistentă la reuniunile anuale recente, în special pe măsură ce alți rivali bine finanțați intră în luptă.

Berkshire se luptă acum cu așa-numitele companii de achiziții cu scop special, deoarece caută obiective de preluare.

“Spac-urile (n.r. companiile de achiziții cu scop special) trebuie să-și cheltuiască banii în doi ani”, a spus el. „Dacă mi-ai pune o armă la cap și mi-ai spune că trebuie să cumperi o afacere în doi ani, aș cumpăra una, dar nu ar fi prea mult.”

Charlie Munger despre Spac-uri

‘Le numesc cumpărături bazate pe taxe. Cu alte cuvinte, nu cumpără pentru că este o investiție bună. O cumpără pentru că consilierul primește o taxă. Și, bineînțeles, cu cât obții mai mult, cu atât civilizația ta este mai tâmpită ”

Buffett a explicat, de asemenea, decizia companiei de a-și vinde mizele companiilor aeriene anul trecut, o mișcare care a fost criticată. El a spus că multe dintre companii, care includeau American și Delta, nu ar fi primit aceeași finanțare guvernamentală dacă ar fi susținute de un acționar bogat precum Berkshire.

Lui Buffett și Munger li s-au alăturat pe scenă Greg Abel și Ajit Jain, vicepreședinții Berkshire, care au fost indicați de acționari ca potențiali succesori ai liderilor de lungă durată ai companiei.

Dar investitorii care speră la aceeași relație specială care a caracterizat relația lui Buffett cu Munger în ultimele șase decenii au fost lăsați doar cu dorința.

„Nu există nicio îndoială că relația pe care Warren o are cu Charlie este unică și că nu poate fi reprodusă de Greg și de mine”, a spus Jain.

 

Buffett cu privire la schimbările climatice

 

‘Oamenii care se află la extremele ambelor părți sunt puțin nebuni. Mi-ar plăcea să mi se interzică toate hidrocarburile în trei ani

Abel s-a alăturat lui Buffett pentru a apăra sfatul consiliului conform căruia acționarii votează împotriva a două propuneri ale acționarilor care ar forța Berkshire să își dezvăluie eforturile privind schimbările climatice și includerea diversității în forța de muncă.

Abel a spus că marea divizie energetică a companiei a făcut deja un puternic impuls pentru a-și decarboniza afacerea. El a menționat că unitatea a planificat să închidă 16 centrale electrice pe cărbune până în 2030 și să închidă toate aceste instalații până în 2050.

Buffet a fost mai emfatic în dezacordul său cu propunerea. „În opinia mea, sincer este prostesc”, a spus el.

 

Munger despre bitcoin

 

‘Urăsc succesul bitcoin. Și nu întâmpin cu bine o monedă atât de utilă pentru răpitori și extorsioniști și așa mai departe. . . Deci, cred că ar trebui să spun modest că întreaga dezvoltare este dezgustătoare și contrară interesului civilizației ”

Cele două propuneri au obținut sprijinul câtorva mari investitori, inclusiv Sistemul de pensionare a angajaților publici din California, managerul de active Neuberger Berman și Norges Bank, unul dintre cei mai mari susținători din Berkshire.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Economia UE va suferi dacă va intra într-o „cursă a subvențiilor” cu SUA și China

Economia Uniunii Europene va fi afectată dacă va intra într-o ”cursă a subvențiilor” cu Statele Unite(SUA) și China, avertizează un oficial din cadrul Fondului...
Ultima oră
Pe aceeași temă