23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieSurpriză uriașă pentru angajații din construcții

Surpriză uriașă pentru angajații din construcții

Din calculele noastre, făcute și cu ajutorul aplicației calculatorsalariu.ro, mărirea se apropie de 30%, ba chiar peste 35%, poate chiar 40%, dacă salariatul beneficiază și de sporuri, cum ar fi cel de vechime, care să se adauge la bază.

Explicația acestor măriri consistente constă în scăderea drastică a taxării pe muncă în domeniul construcțiilor, certificată prin OUG 114/2018, care fac din acest sector unul „prioritar“ pentru România pentru următorii 10 ani.

Concret, lucrătorul în construcții, fie că este inginer, dulgher, șofer, director, secretară sau necalificat nu mai plătește 10% impozit pe venit. Acest procent i se transferă la salariul net, pentru că este vorba de contribuția salariatului. Dacă mai are și vreun spor, cu atât mai mare este suma în plus. Similar, la CASS, nu se mai plătește 10%, suma derivată din aplicarea acestui procent la salariul de bază transferându-se la net. El va fi asigurat la Casa de Sănătate, pentru servicii medicale, fără să plătească contribuție, similar pensionarilor. CASS scade de la 25% la 21,25%, pentru că se anulează contribuția la pensie Pilonul 2. Diferența de 3,75% se adaugă la net. În plus, contribuţia asiguratorie pentru muncă, pe care o plăteşte angajatorul, scade la 0,3375%, de la 2,25% cât a fost până acum. Net, mai înseamnă un plus de circa 1,5% la salariul net.

Sumarizând, creșterea pe net este, dacă salariatul nu beneficiază de niciun spor, de 25%. Dar, cu cât există sporuri – de vechime, de risc, de șefie – cu atât creșterea netului este mai mare, pentru că sumele rezultate ca procent pe venit sau CASS aplicate la brutul total care erau reținute de stat intră acum în contul lucrătorului.

Pentru o imagine foarte clară, puteți calcula singuri ce salariu net veți primi, în câteva zile (dacă nu l-ați încasat deja), aici http://www.calculatorsalariu.ro/calcul-salariu-in-constructii. Se introduce în rubrica indicată salariul brut, incluzând toate sporurile, pe care îl aveți prin contractul de muncă, apoi selectați Calculez pentru societate comercială din sectorul construcțiilor. Va rezulta noul net pe care îl încasați, începând cu luna ianuarie.

Schimbările de taxare a muncii în domeniul construcțiilor vizează firmele care realizează cel puţin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, în activităţi din construcţii, ai căror salariaţi au venituri brute lunare din salarii şi asimilate salariilor, cuprinse între 3.000 și 30.000 lei lunar inclusiv şi care sunt realizate în baza contractelor individuale de muncă. Statul a dorit astfel să evite înșelătorii de genul celor în care, ca să beneficieze de taxele scăzute pe muncă, administratorii unor firme ar fi declarat activitatea prinicpală construcții, dar să încaseze majoritatea banilor din chiriile unor imobile sau orice fel de activități, altele decât propriu-zis construcții.

 

Salariul minim și domeniile conexe

Cât privește salariul minim din domeniu, acesta a fost și el stabilit la un prag inferior – 3.000 de lei, adică 2.361 lei net, și 150.000 de salariaţi îl vor câştiga, potrivit lui Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, citat de economica.net aproximativ o treime din totalul salariaților. Potrivit textului OUG, domeniile în care se aplică prevederile privind taxarea muncii în construcții sunt:

– activitatea de construcții definită la codul CAEN 41.42.43 – secțiunea F – Construcții; – domeniile de producere a materialelor de construcții, definite de următoarele coduri CAEN: 2312 – Prelucrarea și fasonarea sticlei plate; 2331 – Fabricarea plăcilor și dalelor din ceramic; 2332 – Fabricarea cărămizilor, țiglelor și altor produse pentru construcții din argilă arsă; 2361 – Fabricarea produselor din beton pentru construcții; 2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru construcții; 2363 – Fabricarea betonului; 2364 – Fabricarea mortarului; 2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment și ipsos; 2370 – Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei; 2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții; 1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie pentru construcții; 2512 – Fabricarea de uși și ferestre din metal; 2511 – Fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice; 0811 – Extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, ghipsului, cretei și a ardeziei; 0812 – Extracția pietrișului și nisipului; 711 – Activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică.

În prezent, deficitul de personal în construcții este de circa 70.000 de lucrători și va creşte în următorul an la 100.000 de oameni, a mai arătat Erbaşu pentru economica.net.

 

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă