Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

Tarifele la energie ar putea scădea pentru a compensa prejudiciile aduse consumatorilor

Tarifele de energie electrică la nivelul consumatorilor vor scădea în premieră, pentru a se recupera un prejudiciu creat de cartelul distribuitorilor, a declarat, joi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, citat de Mediafax.

Mihai Diac 0 comentarii

Cartelul distribuitorilor a practicat preţuri exagerat de mari în ultimii ani, consideră preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„A fost sancţionată pentru prima dată o companie organizatoare de licitaţii publice, Electrica SA, pentru că angajaţi ai săi au facilitat realizarea cartelului. Aceste înţelegeri au condus la costuri suplimentare pentru consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică, iar noi vom colabora cu Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru recuperarea prejudiciului”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

„Ceea ce vrem, în premieră, este ca împreună cu ANRE să recuperăm prejudiciul creat clienţilor de companii – păgubite ele, dar care au transferat aceste pagube la clienţii lor. Vorbim de ani mulţi în care preţurile au fost exagerate, practic de la privatizarea distribuţiilor de energie”, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Cum se pot recupera aceste prejudicii? „Scăzând tariful de distribuţie în viitor. E greu să dai compensaţii pentru trecut, dar cred că aşa cum ANRE le spune companiilor că au voie să crească tarifele cu X lei, poate să le spună că nu vor mai creşte cu X lei, ci le vor creşte cu X/2 lei, pentru că e de recuperat un prejudiciu din trecut. Am recomandat ANRE reducerea acestor tarife, iar ANRE ne cere sprijinul pentru a estima exact prejudiciul ce trebuie recuperat”, a menţionat Bogdan Chiriţoiu.

Comentarii

loading...