13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieTeodorovici: Deficitul de 5,4 miliarde de lei în primele două luni se...

Teodorovici: Deficitul de 5,4 miliarde de lei în primele două luni se încadrează în estimări

“Pe primele două luni ale acestui an, am depăşit planul de încasări stabilit pentru 2018 cu 21,5%, faţă de primele două luni ale anului trecut, deci veniturile au crescut foarte mult. Pe partea de cheltuieli este adevărat că au crescut undeva cu 38%, dar aceste cheltuieli vin din mai multe zone. În primul rând, să spunem pe partea de investiţii: cu 4 miliarde de (lei – n. r.) mai mult decât la începutul anului trecut pe primele două luni, bunurile şi serviciile, la fel partea de salarii şi asistenţa socială, respectiv pensii şi salarii, pentru că ne-am asumat şi aceste cheltuieli şi au fost prevăzute în bugetul anului 2018. Deci, nu este niciun fel de surpriză. Mai mult, deficitul de 5,4 miliarde de lei pe primele două luni se încadrează în ceea ce noi avem estimat sau anticipat deficit pe primul trimestru. Noi suntem în graficul estimat. Sunt cifre pe care noi, în Parlament, le-am analizat şi le-am adoptat cu toţii”, a explicat Teodorovici.

Acesta a precizat că, în general, luna februarie este o lună “scăzută” din punct de vedere al colectării, dar în acest an “luna februarie este peste plan”.

“Februarie este o lună scăzută din punct de vedere al colectării şi ca pondere în final în ceea ce înseamnă venituri la nivelul bugetului, iar acum este peste plan. Acesta este un semn foarte bun. Acest februarie din 2018 este peste plan, chiar şi luna februarie, nu doar cumulate cele două luni”, a mai spus Teodorovici.

Potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanţelor Publice, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,59% din PIB în primele două luni din 2018, în contextul în care veniturile la buget au fost cu 21,3% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar cheltuielile cu 38,5%.

În perioada ianuarie-februarie 2017, execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un excedent de 397,1 milioane lei, respectiv 0,05% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, au fost, în primele două luni din 2018 de 42,3 miliarde lei, reprezentând 4,6% din PIB, fiind cu 21,3% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul precedent. Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în sumă de 47,8 miliarde lei, cu 38,5% mai mari faţă de primele două luni ale anului precedent.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a declarat marţi că România a înregistrat în luna februarie un deficit de 7,5 miliarde de lei, neobişnuit pentru primele luni ale anului când se înregistra un surplus, iar îngrijorătoare sunt creşterile înregistrate de cheltuielile cu salarii, asistenţă socială sau bunuri şi servicii.

“În februarie am avut un deficit foarte mare, la peste 7 miliarde de lei, în jur de 7,5 miliarde de lei, neobişnuit cumva pentru România în primele luni ale anului. Ştim că în anii anteriori şi istoric, întotdeauna, primele luni ale anului consemnau mai degrabă un deficit mic sau chiar surplus bugetar. Explicaţiile sunt multiple. În primul rând au anumite cheltuieli temporare, cum au fost cheltuielile de înzestrare în armată, la care s-au adăugat şi plăţile de subvenţii la agricultori, dar pe lângă acestea, pentru că nu aş fi îngrijorat neapărat de aceste cheltuieli temporare care probabil oricum erau bugetate, aş spune că ceea ce îngrijorează este legat de dinamica cheltuielilor recurente. Şi anume cheltuielile cu salariile cresc foarte repede, peste ceea ce s-a bugetat”, a spus Ionuţ Dumitru.

Potrivit acestuia, cheltuielile cu asistenţa socială cresc destul de repede şi încă nu a intrat în vigoare creşterea punctului de pensie, programată pentru jumătatea anului.

Acesta a menţionat că la cheltuielile cu salariile începând cu martie vor fi creşteri destul de mari în Educaţie şi Sănătate, care se vor adăuga efortului bugetar de până acum. De asemenea, cheltuielile cu bunurile şi serviciile cresc foarte repede.

Ionuţ Dumitru susţine că, pe parte de venituri, este inexplicabil cum încasările din accize scad faţă de anul trecut când accizele au fost crescute în septembrie. Totodată, impozitul pe profit în continuare are o performanţă foarte slabă şi înregistrează o scădere faţă de anul anterior.

Conform preşedintelui Consiliului Fiscal, nici la contribuţiile sociale nu se înregistrează o performanţă conform aşteptărilor, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă