Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Teodorovici propune la UE limitarea dreptului muncitorilor de a lucra în alte țări

Teodorovici propune la UE limitarea dreptului muncitorilor de a lucra în alte țări

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, că le-a propus miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană (UE) ca fiecare muncitor să poată lucra într-o țară doar o anumită perioadă de timp.

Marilena Dan 0 comentarii

„Limitarea dreptului de a lucra. În ce sens? Iar văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp, în toate statele. Nu ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi, în Europa. Aşa, dacă se duce în Germania şi tot primeşte drept de muncă, nu o să se întoarcă cel care lucrează în Germania în veci în Croaţia, România sau de unde a plecat. Este o măsură discutată. Maximum cinci ani şi «La revedere», după aceea te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a spus Eugen Teodorovici într-o conferință de presă, relatează Mediafax.

Oficialul a susţinut că a ridicat problema aceasta la nivelul colegilor săi, miniştrii de finanţe din Europa.

„Poate sună aşa mai restrictiv sau de altă factură, dar asta este: trebuie să învăţăm, la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Şi, în interesul Uniunii Europene de a ţine cu adevărat statele unite, la nivel european, trebuie să fie cu adevărat acea coeziune sociale, nu întăreşti partea de Vest şi laşi restul Europei, din fel de fel de condiţii, în afară”, a spus Teodorovici. El a a dăugat că, spre deosebire de ţările din vest care au nevoie de o schemă contra şomajului, ţările din est, inclusiv România, au nevoie de o schemă de reîntoarce a muncitorilor care au migrat, astfel că şi aici abordarea trebuie să fie diferenţiată pentru a asigura un echilibru. 

 

Tăriceanu nu este de acord cu Teodorovici

”Am să încep cu o apreciere mai degrabă în glumă. Asta este o viziune liberală, cumva, asupra funcţionării economiei şi a pieţii muncii?! Nu. Nicidecum nu suntem de acord cu o astfel de propunere, pentru că dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene este un bun câştigat, un drept câştigat de toţi românii de care foarte mulţi au înţeles să beneficieze, iar problema deficitului de forţă de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câştigat prin obţibnerea calităţii de membru al UE”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că trebuie căutate alte soluţii.

”Nu suntem singura ţară care s-a confruntat cu o penurie de forţă de muncă. Mai sunt şi alte ţări. Putem să învăţăm din exemplu altora. O astfel de măsură nu am auzit să fie luată sau să fi fost luată de o altă ţară europeană”, a adăugat Tăriceanu.

Comentarii

loading...