20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieThe Economist/Ne împuținăm. Demografia Europei de Sud-Est își amenință speranțele de prosperitate

The Economist/Ne împuținăm. Demografia Europei de Sud-Est își amenință speranțele de prosperitate

 
Multele probleme ale regiunii îi determină pe tineri și pe talentați să plece în număr mare.
 
Astfel, Balcanii nu vor ajunge din urmă restul Europei fără oameni tineri, talentați pentru a genera prosperitate.
 
În Balcani, populațiile se micșorează și îmbătrânesc și, dacă acest lucru nu se schimbă, va pleca și mai mult, se arată într-o analiză a The Economist.
Măsurarea demografiei în Balcani este dificilă: în afară de cele pentru nașteri și decese, datele sunt greu de găsit. Un șofer de camion care părăsește Belgradul pentru a-și lua un loc de muncă în Germania nu trebuie să spună autorităților sârbe. Din cauza istoriei complicate a regiunii, milioane de cetățeni ai săi pot obține pașapoarte de la “țările mamă” vecine. Acestea sunt deosebit de atractive dacă țara-mamă aparține UE, deoarece cetățenia UE include dreptul de a lucra oriunde în uniune. O cincime dintre posesorii de pașapoarte croați care lucrează în străinătate sunt probabil din Bosnia, iar aproape toți moldovenii care lucrează în Occident au documente românești. Toate acestea fac greu de spus cine este unde.

grafic_demografie_Balcani

 
Cu toate acestea, datele care sunt disponibile dau o imagine destul de clară. Populația fiecărei țări balcanice este în scădere din cauza emigrării și fertilității scăzute. În trecut, populațiile au crescut din nou după valuri de emigrare, deoarece multe femei au avut șase copii. Acum puțini au mai mult de unul. Serbia ar putea avea mai mulți pensionari decât muncitori până anul viitor.
 
Pe termen scurt, guvernele nu se supără de emigrare, deoarece scade șomajul și crește remitențele din străinătate. Dar pe termen lung, declară Vladimir Nikitovic, un demograf sârb, este “catastrofal”. Aproximativ 50 000 de persoane părăsesc Serbia în fiecare an. Dintre cei care se întorc, aproximativ 10.000 sunt pensionari care și-au petrecut viața profesională în Occident. Copiii lor nu-i vor urma înapoi.
 
Conform proiecțiilor actuale, Bulgaria va avea cu 39% mai puține persoane până în 2050 decât în 1990 (a se vedea graficul). Regiunea are unele dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din lume. Femeile bosniace au o medie de 1,3 copii, iar croații 1,4. Kosovo, cu o vârstă mediană de 29 de ani, are cea mai tânără populație din regiune, dar rata fertilității sale de 2,0 (puțin sub rata de înlocuire) a scăzut de ani de zile. În altă parte, tarifele sunt similare cu cele ale țărilor din Europa de Vest. Dar pentru că Balcanii nu găzduiesc aproape niciun imigrant plătitor de taxe, banii pentru pensionari sunt puțini.
 
Efectele contracției populației sunt puternice. La apogeul vacanței de vară Râșnov, un oraș frumos din dealurile transilvănene ale României, care avea cândva o piață plină de viață, este foarte gol, cu abia o cafenea deschisă. Cu o generație în urmă, populația sa etnică saxonă, care și-a urmărit rădăcinile până în Evul Mediu, a plecat în Germania. Etnicii români caută de lucru în altă parte. Trimit bani acasă părinților în vârstă, dar puțini se întorc, cu excepția pensionării. ,,De ce să lucrezi într-o cafenea din Râșnov când poți face la fel pentru mult mai mulți bani în străinătate?”
 
Câteva dintre orașele regiunii au crescut. Clujul, un alt oraș din Transilvania, este în plină expansiune.Capitala Albaniei, Tirana, atrage de asemenea oameni. Primarul său, Erion Veliaj, declară că se confruntă cu un aflux de 25 000 de persoane în fiecare an. Dar astea sunt excepții.
 
Această combinație de emigrare rapidă, fertilitate scăzută și imigrație slabă produce cel mai slab rezultat imaginabil, declară Kresimir Ivanda, un demograf croat. Grecia, Italia și Spania au rate scăzute ale natalității, dar atrag o mulțime de imigranți. În Polonia, peste 1 milion de ucraineni au umplut golurile de pe piața muncii lăsate de emigrare.
 
Dl Nikitovic a lucrat pentru o comisie națională pentru soluționarea crizei demografice din Serbia, dar guvernul, declară el, nu a acționat asupra ideilor sale suficiente pentru a face o mare diferență. Ca și în multe țări balcanice, problemele sunt legile. Femeile sunt descurajate să aibă mai mulți copii datorită lipsei de protecție împotriva concedierii atunci când rămân gravide. Ieftinirea călătoriei cu avionul face căutarea unui loc de muncă în străinătate ușor (sau a făcut înainte de covid-19 lovit). În vremuri normale, îngrijitorii croați din Marea Britanie sau românii din abatoarele germane pot face naveta la locuri de muncă pe termen scurt.Acest lucru înrăutățește deficitul de forță de muncă la domiciliu, ceea ce, la rândul său, crește salariile. Ivan Vejvoda, de la Institutul pentru Științe Umane din Viena, crede că ,,satisfacerea nevoilor Europei de Vest fără a drena țările balcanice ale poporului lor necesită o acțiune concertată din partea UE și a statelor din regiune.”
 
Desigur, pentru cetățenii țărilor balcanice, obținerea unor salarii mai mari în străinătate este un avantaj. Remus Gabriel Anghel, un demograf român, spune că experiențele migrației din ultimii 15 ani au fost și un motor al schimbării sociale. Cei care au trăit în Europa de Vest cer școli, spitale și servicii mai bune. Acest lucru, spune domnul Anghel, este ceva ce guvernul “nu înțelege cu adevărat”.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă