Titluri de stat pentru populaţie în lei şi euro, vândute prin bănci şi listate la bursă

Titluri de stat pentru populaţie în lei şi euro, vândute prin bănci şi listate la bursă

BT Capital Partners&Banca Transilvania, BCR și BRD vor pune în vânzare a doua serie din acest an de titluri de stat pentru populație în lei și titluri de stat denominate în euro.

Ioana Roșu 0 comentarii

 

Acestea vor fi listate automat la Bursa de Valori București, având maturități de 1 si 3 ani pentru moneda națională și de 5 ani pentru euro.

Dobânzile anuale oferite la titlurile de stat în lei sunt de 3,5% pentru scadența de 1 an și 4,0% pentru scadența la 3 ani, iar titlurile de stat în euro au o dobândă anuală de 1,85%. Aceste dobânzi acordate peste nivelul actual al pieței scad riscul investițional până la maturitate și oferă oportunitatea lichidării imediate și cu minimum de costuri pentru populație în cazul unor nevoi imediate prin vânzarea acestora pe piața secundară.

Oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis se derulează în perioada 9 - 27 noiembrie 2020.

,,Am promis românilor că vom încerca să venim periodic cu instrumente sigure de economisire pentru populație, instrumente guvernamentale lichide. Cred că aceste momente de criză în sănătate și economie sunt un prilej pentru a arăta coeziunea și o șansă pentru populație de a face investiții sigure și cu randamente bune, care nu vor fi erodate în anii următori. Succesul din vară a fost o primă dovadă că am procedat corect”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

În tranșele lansate la mijlocul verii, Ministerul Finanțelor Publice a atras de la populație suma lunară record de peste 2 miliarde de lei (1,22 miliarde lei și, respectiv, 168,4 milioane euro). Oferta primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) s-a derulat în perioada 15 iulie - 7 august.

Pentru subscrierea inițială a titlurilor nu se aplică comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.

Valoarea nominală a unui titlu de stat este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de Euro pentru emisiunea în Euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de Euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS pot investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani, până la data închiderii Ofertei, inclusiv.

Procedura de subscriere:

- Pe baza unui formular de subscriere, în cazul BT Capital Partners&Banca Transilvania şi BRD - Groupe Societe Generale S.A., sau în baza unui contract de investiţii financiare pe piaţa bursieră deschis la unul din membrii Sindicatului (BTCP, BCR, BRD) sau la intermediarii autorizaţi care au semnat cu Lead Manager-ul (BT Capital Partners&Banca Transilvania) angajamentul privind respectarea condiţiilor ofertei;
- Pentru subscriere, încasarea cupoanelor şi a valorii nominale la scadenţă, investitorii trebuie să menţioneze un cont bancar pentru plăţi ulterioare.
Emisiunea în Euro
- Se realizează doar în baza unui contract de investiţii financiare pe piaţa bursieră deschis la unul din membrii Sindicatului de intermediere sau la intermediarii autorizaţi pentru tranzacţii la Bursa de Valori Bucureşti care au semnat cu Lead Manager-ul angajamentul privind respectarea condiţiilor ofertei.

Prospectul de bază şi termenii finali ai emisiunilor pot fi consultaţi pe site-ul http://www.mfinante.ro, Bursei de Valori Bucureşti şi al fiecărui membru al sindicatului de intermediere ( www.btcapitalpartners.ro, www.bcr.ro, www.brd.ro/mfp ).

 

Plăţile vor fi realizate astfel:
- pentru titlurile de stat emise în anul 2015 şi scadente în anul 2017 (simbol R1706A, cod ISIN RO1517DBP010), plata se va face prin transfer bancar într-un cont al cărui titular este respectivul deţinător. În acest sens, deţinătorii care nu au revendicat sumele datorate se vor prezenta la una din agenţiile Raiffeisen cu actul de identitate în original şi un extras al contului bancar în care doresc transferul sumelor datorate.
- prezentarea la una din agenţiile BCR pentru ridicarea sumelor aferente titlurilor de stat emise în anul 2016 şi scadente în anul 2018 (simbol R1808A, cod ISIN RO1618DBP016).

Lista agenţiilor Raiffeisen şi BCR se poate consulta pe website-urile băncilor, respectiv www.raiffeisen.ro şi www.bcr.ro, cu menţiunea că vizitele în agenţiile BCR se fac doar pe bază de programare telefonică în prealabil, apelând numărul agenţiei dorite, de luni până vineri în intervalul 09:00 - 16:30, disponibil pe www.bcr.ro/programare.

În situaţia în care deţinătorii sunt interesaţi în reinvestirea acestor disponibilităţi neridicate la scadenţă aferente emisiunilor din anii anteriori, aceştia au posibilitatea subscrierii în cadrul emisiunilor de titluri de stat în cadrul Programelor de titluri de stat pentru populaţie FIDELIS şi TEZAUR.

 

 

Comentarii

loading...