22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomieTranselectrica a modernizat o staţie în Suceava, cu 24 milioane lei

Transelectrica a modernizat o staţie în Suceava, cu 24 milioane lei

Este un important nod al reţelei electrice de transport care asigură funcţionarea în condiţii de siguranţă a Sistemului Electroenergetic Naţional și care face legătura între provinciile istorice ale ţării. Investiţia are o valoare de peste 24 de milioane de lei şi este realizată integral din fonduri proprii ale companiei.

Ceremonia de inaugurare s-a desfăşurat în prezenţa ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă şi a prefectului judeţului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi.

Demarate în august 2015, lucrările de modernizare au vizat nivelele de tensiune de 110 kV şi 20 kV şi au fost executate de asocierea Siemens – Emsesns Prod SRL.

Staţia 400/220/110/20 kV Suceava este un important nod energetic din nordul ţării atât pentru viitoarea LEA 400 kV Gădălin-Suceava, care va închide inelul de 400 kV între Moldova şi Ardeal, cât şi pentru viitoarea LEA 400 kV Suceava-Bălţi, parte din proiectul de interconectare a sistemelor electroenergetice din România şi din Republica Moldova.

Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a subliniat importanţa investiţiilor realizate de companie în acest an.

”Transelectrica are executate şi în curs de executare proiecte de investiţii importante: atât cei aproape 200 de kilometri de Linie Electrica Aeriană, în valoare de 47,5 milioane de euro, care permit conectarea energetică cu vecinii sârbi şi ungari, dar şi demersurile susţinute pentru închiderea inelului de 400 kV, aceasta autostradă a energiei electrice pe care o dezvoltăm în România. Pentru anul 2018, Transelectrica are în plan investiţii în valoare de 420 milioane lei, dintre care 120 de milioane de lei sunt alocaţi pentru lucrări noi. De asemenea, Transelectrica a obţinut o co-finanţare de 27 de milioane de euro de la Comisia Europeană, din care a încasat deja 2,2 milioane de euro, pentru linia Cernavodă-Stâlpu. Mă bucur să constat că eforturile Transelectrica pentru accelerarea investiţiilor sunt din ce în ce mai vizibile”, a declarat ministrul Economiei.

La rândul său, directorul general executiv al Transelectrica, Adrian Constantin Rusu, a declarat că, în Anul Centenarului Marii Uniri, staţia electrică de transformare Suceava este pregătită să devină unul dintre nodurile-cheie ale Sistemului Electroenergetic Naţional, care uneşte regiunile istorice ale României, din punct de vedere energetic.

”Odată cu modernizarea nivelelor 110 kV şi 20 kV, staţia permite închiderea inelului de 400 kV în zona de nord, asigurând legătură între Moldova şi Ardeal, prin viitoarea linie de 400 kV Suceava – Gădălin. Totodată, se creează condiţii pentru ca această staţie să fie un punct de legătură pentru viitoarea interconexiune a sistemelor electroenergetice ale României şi Republicii Moldova, prin linia Suceava-Bălţi. Prin modernizarea completă a acestei staţii creşte siguranţa  în alimentare a consumatorilor locali, dar mai ales creşte siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional”, a afirmat el.

Lucrările de modernizare au constat, în principal, în înlocuirea de echipamente primare, înlocuirea instalaţiilor de protecţie şi automatizări existente cu un sistem de comandă – control integrat, ceea ce va conduce la creşterea siguranţei în funcţionare, precum şi la reducerea costurilor de mentenanţă, spun reprezentanţii Transelectrica.

Staţia Suceava, aflată în exploatarea Sucursalei de Transport Bacău a Transelectrica, funcţionează pe patru nivele de tensiune 400/220/110/20 kV şi alimentează consumatorii din judeţele Botoşani şi Suceava.  

Staţiile de 400 şi 220 kV au fost modernizate într-o primă etapă, în perioada 2009-2011, în cadrul proiectului ”Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Gutinaş – Bacău Sud – Roman Nord – Suceava din Sistemul Naţional de Transport al Energiei Electrice”.

Prin staţia 110 kV se asigură alimentarea zonei de consum Moldova Nord şi racordarea CET Suceava la Sistemul Electroenergetic Naţional, iar staţia 20 kV asigură alimentarea unor consumatori locali şi alimentarea serviciilor proprii ale staţiei 110/20 kV Suceava.

Staţia electrică de transformare 110/20 kV Suceava a fost pusă în funcţiune în 1968; tensiunea de 220 kV a fost introdusă în anul 1975, iar din anul 2009 în staţia Suceava a fost introdusă şi tensiunea de 400 kV. De asemenea, în Staţia Suceava a fost introdusă pentru prima dată în România, în anii ’80, informatica de proces în instalaţiile electrice.

Sucursala de Transport Bacău are activitate pe teritoriul a şase judeţe şi exploatează opt staţii electrice de transformare şi 1.086 kilometri de linii electrice aeriene cu tensiuni de 110 kV, 220 kV şi 400 kV.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este operatorul de transport şi de sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 de staţii electrice de transformare, cu o capacitate de peste 38.000 MVA şi 8.834,4 kilometri de linii electrice aeriene de 100/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

 

Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă