13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieTranselectrica: Se simt primele efecte ale OUG 114

Transelectrica: Se simt primele efecte ale OUG 114

Transelectrica a înregistrat un profit net de 30 milioane lei în primul semestru, în scădere cu 69% faţă de prima parte a anului trecut, când a realizat un rezultat pozitiv de 98 milioane lei.

Veniturile operaţionale realizate în semestrul I 2019 au înregistrat o scădere de 4% comparativ cu perioada similară a anului anterior (1,184 miliarde lei în semestrul 1 din 2019 faţă de 1,233 miliarde lei în primele şase luni din 2018), determinată în principal de veniturile operaţionale aferente activităţii zero profit (servicii tehnologice şi piaţa de echilibrare).

Pe zona principală a activităţilor de bază – transport şi dispecerizare SEN – în semestrul 1 2019, compania a obţinut rezultate financiare mai bune comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, profitul EBIT înregistrând o creştere de 23%.

”Elementul central al exerciţiului financiar aferent primului semestru al anului 2019 este capacitatea de a planifica prudent şi profesionist activitatea companiei. Într-un context legislativ în care se simt primele efecte ale unor acte normative care ne reglementează activitatea, cum ar fi OUG 114/2018, estimările echipei de management a Transelectrica au anticipat o definire corectă a elementelor de cost. Impactul de peste 16 milioane de lei, generat din majorarea taxei pe cifra de afaceri a companiilor din energie de la 0,1% la 2%, a fost anticipat şi atenuat de creşterea cu 9% a veniturilor din transport şi alte activităţi pe piaţa de energie.  De asemenea, a fost gestionat corespunzător echilibrul între prognoză şi realizat, atât a nivelului fizic, cât şi al costurilor cu achiziţia CPT, situându-ne sub limita bugetată a valorilor alocate pentru S1 2019. Altfel spus, deşi au fost costuri mari pe piaţa de energie, am refăcut echilibrul ajustând nevoile fizice, printr-o bună gestionare a mentenanţei instalaţiilor şi a investiţiilor”, a declarat Marius-Dănuţ Caraşol, preşedintele directoratului Transelectrica, intr-un comunicat.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a ultimilor trei ani, în semestrul I al anului 2019 s-a înregistrat cea mai mare valoare a investiţiilor realizate, raportat la sumele bugetate, respectiv 85,8 milioane de lei.

În zona activităţilor cu profit zero, în semestrul 1 din 2019, veniturile companiei din serviciile de sistem tehnologice au fost mai mici comparativ cu cheltuielile privind achiziţia serviciilor tehnologice realizate.

”Deşi am înregistrat o creştere a veniturilor din transport, am resimţit o scădere a veniturilor din serviciile tehnologice de sistem, ca urmare a diminuării tarifului aprobat de ANRE pentru aceste servicii, comparativ cu anul 2018. Aplicând o strategie prudentă am realizat în primul trimestru al anului 2019 un profit brut de 40 de milioane de lei, iar în semestrul I un profit brut de 35 milioane de lei, în condiţiile unui profit brut bugetat pentru anul 2019 de 20 de milioane de lei. Chiar şi în acest context, în care profitul realizat în primele 6 luni ne asigură garanţia preluării unor eventuale şocuri din anul 2019, manifestăm în continuare prudenţă şi responsabilitate în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor, astfel încât la sfârşitul anului aşteptările investitorilor să fie satisfăcute”, a explicat Marius-Dănuţ Caraşol, preşedintele directoratului Transelectrica.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este operatorul de transport şi de sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 de staţii electrice de transformare, cu o capacitate de peste 38.000 MVA şi 8.834,4 kilometri de linii electrice aeriene de 100/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

Compania are circa 2.200 de salariaţi şi se află sub autoritatea Ministerului Economiei.

 

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă