Transgaz se plânge că dă prea mulți bani pe dividende

Transgaz se plânge că dă prea mulți bani pe dividende

Reprezentanţii Transgaz susţin că va fi imposibilă finanţarea proiectelor strategice ale companiei dacă peste 90% din profit va merge către acţionari sub formă de dividende.

Rl online 0 comentarii

Astfel, în convocatorul şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din 7 iunie, Consiliul de Administraţie al Transgaz propune acordarea unui dividend de 25,22 lei pe acţiune, iar Ministerul Economiei, acţionarul majoritar, a cerut un dividend de 45,38 de lei pe acţiune, potrivit unor documente postate de companie.
Aceasta ar însemna că societatea propune ca 50,8% din profit să meargă către dividende, iar restul, către investiţii, în timp ce Ministerul Economiei propune ca dividendele să însemne 91,7% din profit.
Consiliul de Administraţie al companiei argumentează că, potrivit unui memorandum din 8 februarie 2018, reprezentanţii statului pot propune ca peste 90% din profit să fie acordat acţionarilor, însă explică faptul că "punerea în aplicare a prevederilor memorandumului poate atrage imposibilitatea Transgaz de a finanţa proiecte de dezvoltare strategice cu încadrare în termenele de îndatorare impuse prin contractele de finanţare".
Atât statul, cât şi compania au avut aceleaşi solicitări şi la şedinţa anterioară a acţionarilor, din 27 aprilie.
La acea dată, AGA nu a aprobat nici propunerea Consiliului de Administraţie de a se acorda un dividend de 25,22 lei pe acţiune, nici pe cea a Ministerului Economiei, privind acordarea unui dividend de 45,38 lei pe acţiune.
AGA a solicitat societăţii convocarea în regim de urgenţă a unei noi şedinţe pe acest subiect.
Transgaz a avut anul trecut un profit net de 582 milioane de lei.

Comentarii

loading...