12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieTrei din patru europeni văd moneda euro ca pe ceva pozitiv

Trei din patru europeni văd moneda euro ca pe ceva pozitiv

Irlanda, Luxemburg, Slovenia şi Spania sunt ţările cu cea mai mare susţinere, cel puţin 80% dintre respondenţi susţinând că este un lucru bun pentru ţara lor. Italia, Cipru, Belgia  şi Franţa sunt ţările cel mai puţin convinse.

Per total, toate cele 19 ţări au o majoritate în favoarea euro, conform sondajului, 64% dintre cei 17.000 de respondenţi susţinând că euro este ceva bun pentru ţara lor.

În ciuda unei dispute privind bugetul Italiei, susţinerea faţă de euro a crescut în Italia cu 12% faţă de 2017, în prezent 57% dintre italieni fiind în favoarea euro.

Sondajul arată şi că din ce în ce mai puţine persoane transformă mental în fosta monedă naţională atât preţul produselor cumpărate zilnic cât şi în cazul achiziţiilor mari, precum case sau maşini, 15% dintre cetăţeni păstrând acest obicei.

Moneda euro a fost introdusă în 1999 şi a devenit moneda oficială a UE în 2002.

În Italia, 70% dintre respondenţi nu mai transformă euro în lire, o creştere cu 4% faţă de 2017. În Franţa procentul este de 60% iar în Germania de 58%.

De asemenea, 64% dintre respondenţi susţin că ar trebui să se renunţe la monedele de un cent şi de doi cenţi.

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă