10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieTurcia s-a întors în forță în preferințele turiștilor români

Turcia s-a întors în forță în preferințele turiștilor români

Unu din trei turiști români alege un sejur turistic cu avionul, în special datorită duratei reduse până la destinație, afirmă Traian Bădulescu, consilier în turism. El remarcă, într-o postare online, faptul că Antalya este destinația-vedetă în acest an, numărul rezervărilor fiind în creștere cu circa 70%  față de 2017. Pentru Antalya, tarifele pornesc de la circa 500 euro de persoană, pentru 7 nopți.

Agenția Paralela 45 a introdus, în perioada 19 iulie-20 septembrie, zboruri săptămânale către Alanya, cea mai estică parte a regiunii Antalya, din ce în ce mai solicitată de către turiștii români. Zboruri către Antalya mai sunt operate din Cluj-Napoca, Târgu Mureș (aeroportul a fost recent redeschis, după lucrări de modernizare) și Iași. Turiștii care optează pentru Antalya beneficiază de reduceri de 35%.

Antalya este o destinație de vacanță de top din Europa, care s-a impus în primul rând datorită serviciilor excepționale, la un raport corect calitate/preț. Antalya este considerată raiul vacanțelor all inclusive la prețuri rezonabile. Hotelurile luxoase întinse pe cei peste 300 km de plajă le oferă turiștilor toate facilitățile posibile: plaje private, nenumărate restaurante, piscine imense, cluburi și discoteci, locuri de joacă pentru copii, parcuri acvatice, terenuri de sport, centre SPA, hammam, săli de fitness și magazine.

Totodată, din București se operează două zboruri pe săptămână către Bodrum, o  stațiune superbă de la Marea Egee, preferată de români. Aici, hotelierii oferă reduceri de până la 10%.

Turcia este prima opțiune a turiștilor din întreaga Europă atunci când aleg o vacanță “last minute”. Potrivit unui nou studiu citat de The Telegraph, care compară prețurile din 15 destinații estivale favorite, Turcia este cea mai ieftină destinație pentru turiștii occidentali. Stațiunea Marmaris este mai ieftină chiar decât Sunny Beach din Bulgaria și alte stațiuni de pe Costa del Sol din Spania, considerate foarte accesibile de către turiștii britanici.

Sondajul a comparat prețurile medii din cele 12 destinații de vacanță, pentru o familie compusă din patru persoane, fără cazare și transport. Au fost luate în calcul elemente precum costul închirierii unui șezlong, o masă într-un restaurant local și o sticlă cu loțiune de plajă. Coșul de articole va costa aproximativ 85 euro în Marmaris, în jur de 90 de euro în Sunny Beach și aproximativ 100 de euro pe Costa del Sol. La polul opus se află destinații scumpe precum Nisa, orașul Ibiza și Sorrento, unde aceleași achiziții vor costa peste 200 de euro. Potrivit sursei citate, studiul oferă o imagine instantanee a costurilor tipice de la fața locului.

 

Devalorizarea lirei turcești a dus la scăderea prețurilor 

Un alt motiv pentru care Turcia a devenit vedeta destinațiilor de vacanță în această vară este devalorizarea monedei naționale din această țară, în ultimele luni. Astfel, prețurile sejururilor au scăzut și cu 36% pentru occidentali. În Marmaris, o masă pentru o persoană costă circa 12 euro, în timp ce la Nisa prețul este de 35 euro. Totodată, o înghețată consumată la plajă costă în jur de 80 de eurocenți în Turcia, în timp ce la Nisa costă aproape 2 euro. Turiștii ajunși aici trebuie să viziteze neapărat Parcul Național Marmaris și ruinele antice din jurul perimetrului său – inclusiv rămășițele glorioase ale lui Erine (actualmente Hisaronu), un oraș lycian în care clădirile sunt cioplite în stâncă, la fel ca în orașul antic iordanian Petra.

Turcia s-a confruntat cu probleme politice în ultimii câțiva ani, iar linia adoptată de președintele Erdogan îi face pe unii turiști să se gândească de două ori înainte de a merge acolo în vacanță. Însă argumentul costurilor reduse pentru serviciile de calitate oferite învinge orice prejudecată, în final. În plus, vremea frumoasă este garantată, iar oamenii sunt foarte ospitalieri. 

 

Prețurile de pe riviera bulgară concurează Turcia 

Sunny Beach, cea mai cunoscută stațiune bulgărească de la Marea Neagră, face concurență acerbă stațiunilor turcești, fără a beneficia însă de peisajele fascinante din Marmaris, Bodrum sau Antalya. În timp ce românii (în special familiile cu copii) aleg Sunny Beach pentru că este aproape de casă, iar prețurile și serviciile sunt rezonabile, occidentalii aleg această destinație în primul rând pentru că are prețuri foarte accesibile. “Este ieftin și vesel, cu niște construcții dure din epoca comunistă. Dar există câteva cafenele și restaurante frumoase. Am băut câteva beri (1,30 lire sterline pentru două) și am mâncat niște pește proaspăt delicios”, a declarat Adrian Bridge de la Telegraph Travel, în urma unei vizite făcute la stațiunea de lângă Varna.

Pentru tinerii care nu-și permit să plece mai departe de Bulgaria, Robert Nurnden, fost rezident în Bulgaria, recomandă o altă stațiune de la Marea Neagră, Sozopol: „Orașul vechi e plin de restaurante și baruri de unde puteți privi soarele care apune către Asia. La sud, mile de plaje de nisip se întind până în Turcia. La nord, Sunny Beach pulsează în ritmul petrecerilor de 24 de ore“.

Alte destinații cu prețuri accesibile pentru vacanțe “last minute” sunt Creta, Corfu, Paphos (Grecia) și Algarve (Portugalia). Prețurile au scăzut de la an la an în stațiunile din Corfu (-24,2%) și Paphos (-10,4%), dar au crescut în Algarve (+12,4%) și Porec, Croația (+18,5%), o altă stațiune preferată de turiștii occidentali.    

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă