10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieUE, vioara întâi în combaterea schimbărilor climatice

UE, vioara întâi în combaterea schimbărilor climatice

Banca Europeană de Investiții (BEI) și-a lansat strategia de combatere a schimbărilor climatice. Responsabilul sectorului energetic și vicepreședinte BEI, Andrew McDowell, a atenţionat că „emisiile de carbon din energetică au atins un nou record în 2018. Trebuie să acționăm urgent pentru a contracara tendința”, a spus specialistul.

Finanțarea va accelera inovarea energetică curată, eficiența energetică și resursele regenerabile de energie. BEI va sista finanțarea proiectelor de energie din sectorul combustibililor fosili, inclusiv gaze, începând din anul 2022.

Grupul BEI își propune să asigure până în anul 2030 un trilion de euro pentru investițiile în proiecte sustenabile. BEI va crește ponderea finanțărilor dedicate acțiunilor climatice și sustenabilității mediului până la 50% din operațiunile sale începând cu anul 2025.

„Emisiile de carbon din industria energetică globală au atins un nou record în 2018. Trebuie să acționăm urgent pentru a contracara această tendință,” Andrew McDowell, vicepreşedinte BEI

Europa are de acoperit un deficit anual de investiții de aproape 180 de miliarde de euro, pentru atingerea dezideratelor UE 2030, privind schimbările climatice. Potrivit estimărilor BEI, deficitul global de investiții sustenabile în infrastructura de transport, energie și gestionarea resurselor a atins 270 de miliarde de euro.

OCDE estimează un necesar de 6,9 trilioane de dolari anual în investițiile de mediu, pentru ca până în anul 2030 să se limiteze creșterea temperaturii globale la 1,5°C.

 

Ţinte ambiţioase

Uniunea Europeană și-a stabilit pentru anul 2030 ținte foarte ambițioase, explică EY România. UE doreşte să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40%, comparativ cu nivelurile din anul 1990.

Se mai doreşte utilizarea energiei regenerabile la cel puțin 27%, la nivelul întregii UE, eficientizarea consumurilor de energie cu minimum 30%, comparativ cu modelul actual de business şi alocarea a minimum 20% din bugetul UE, pentru acțiuni concrete, privind schimbările climatice.

Astfel de schimbări nu pot fi susținute doar de către sectorul public, ci necesită mobilizarea unor volume mari de capital privat. UE evaluează modalitățile de a integra considerentele privind sustenabilitatea în cadrul noilor sale politici financiare.

Sectorul financiar privat joacă un rol-cheie în atingerea acestor deziderate, prin orientarea investițiilor către modele de business și tehnologii sustenabile, dar și prin dezvoltarea unei economii circulare, cu emisii reduse de carbon.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă