23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieUn celebru complex industrial, care avea zeci de mii de angajați, renaște...

Un celebru complex industrial, care avea zeci de mii de angajați, renaște în Moldova

Acest proiect presupune revitalizarea rafinăriei RAFO Onești și a fabricilor Carom și UTON, precum și a termocentralei Borzești, acum închise, pentru a crea un gigant integrat în domeniul chimiei și petrochimiei, care să repună România pe harta industrială de profil a Europei. Cu atât mai mult cu cât, chiar în această perioadă, se vorbește intens despre reindustrializare în România, cu precădere în chimie și petrochimie, având în vedere preconizata extracție a gazului din Marea Neagră.

Potrivit informațiilor intrate în posesia noastră, documentul stipulează înființarea unei societăți de tip joint venture, numită CERP Moldova SRL, prin intermediul căreia vor fi derulate toate operațiunile specifice. A fost semnat de Liu Haijun (director general adjunct al Shaangu), Zuang Jiantang (director activități internaționale la Hualu) și de Vivian Oancea, director general al Monsanto Stock, compania românească ce le-a propus chinezilor proiectul. Acesta a fost gândit inițial de Project Industry Management Onești, care reunește mai mulți specialiști în industria de profil din România, foști manageri ai fabricilor amintite, condus de Tudor Găureanu, fost director al RAFO.

„Părțile semnatare au fost de acord să depună toate eforturile pentru a concretiza proiectul CERP Moldova, care are un potențial mare de realizare de profit, prin adaptarea instalațiilor deja existente la RAFO la producția de olefine și prin furnizarea de materie primă unităților adiacente, integrate în proiect, pentru a trece la producția cât mai mare de poliolefine. Unitățile deja existente vor fi modernizate, acolo unde este nerentabilă modernizarea noi unități petrochimice și energetice vor fi construite. Proiectul va folosi infrastructura existentă de conectare (cu precădere cale ferată – n.r.) a platformei industriale cu sursele de materii prime și cu zonele unde produsele finite vor fi vândute“, se arată în memorandumul semnat.

Concret, cele două părți au convenit ca românii să dețină 35% din părțile sociale ale acestui joint-venture, iar chinezii 65%. Consiliul de Administrație va avea 9 membri: șase chinezi și trei români. Conducerea executivă va fi asigurată de specialiștii români, care cunosc în amănunt realitatea din teren. Și alți parteneri pot intra în acționariat, atât chinezi, cât și români, dacă sunt agreați de ambele părți.

 

Banii

Cel mai important, investițiile cad în seama chinezilor, care se angajează să obțină finanțare de la băncile lor. Nu se vorbește despre vreo sumă anume, aceste aspecte urmează a fi puse la punct ulterior, în cadrul grupurilor de lucru. Anul trecut, când schița de proiect CERP a fost pentru prima dată prezentată, costurile de investiție estimate erau de circa 1,8 miliarde euro, iar cifra de afaceri potențială – 4,5 miliarde euro, cu un profit operațional de 350 milioane euro anual.

Nu este clar deocamdată cât sunt dispuși chinezii să investească, dar știm cine furnizează tehnologia pentru Borzești–Onești. Dat fiind faptul că ei dau banii, chinezii au pus condiții, anume ca minimum 50% din echipamentele necesare retehnologizării RAFO, UTON, Carom să provină din China. Termenul de execuție pentru întregul proiect este de 48 de luni. Antreprenorul general este UTON, care are o experiență consistentă în proiectarea, execuția și montarea echipamentelor aferente industriilor de rafinare și petrochimice.

Shaangu Power este unul dintre liderii industriei de echipamente aferente industriei energetice din provincia Shaanxi, regiunea central-nord-estică a Chinei, leagănul civilizației chineze. Are sediul la Xi’an, capitala provinciei, și 3.000 de angajați. Are venituri anuale de peste 600 milioane dolari. Corporația multinațională Hualu Engineering, înființată în 1965, produce și distribuie echipamente pentru industria petrochimică, industria chimică, energetică, farmaceutică. Este localizată tot în Xi’an și are 300 de angajați. Este o subsidiară a gigantului de stat China National Chemical Engineering, care are 42.000 de angajați și venituri anuale de 10 miliarde dolari.

 

Aducere aminte

Construcţia platformei industriale Borzeșt–Onești a început în anul 1953 cu termocentrala şi rafinăria, urmate de construcţia unităţilor chimice şi petrochimice. Până în 1990, complexul industrial Borzeşti a fost structurat în trei unităţi distincte: Combinatul Petrochimic Borzeşti, Termocentrala Borzeşti şi Compania de Utilaj Chimic Borzeşti. După 1990, structura centrală, Combinatul Petrochimic Borzeşti, s-a divizat în trei societăţi comerciale: SC RAFO SA Oneşti (Unitatea de rafinare a petrolului), SC Carom SA Oneşti (Unitatea petrochimică) şi SC Chimcomplex SA Borzeşti (Unitatea chimică). Termocentrala a devenit SC Electrocentrale SA Borzeşti, iar unitatea de producţie utilaje industriale s-a reorganizat în SC UTON SA Oneşti. La începutul anilor ’90, toate aceste companii aveau capital majoritar sau integral de stat, apoi au fost privatizate cu investitori români sau străini.

RAFO Oneşti este o unitate de rafinare petrol, formată din două rafinării: prima (cu o capacitate de rafinare de 1,7 mil. tone petrol pe an) a fost construită între 1956 şi 1965 cu tehnologie rusească, iar a doua (cu o capacitate de 3,5 milioane tone pe an) a fost construită între 1974 şi 1986 cu tehnologie americană. Rafinăria are instalaţii de distilare atmosferică şi în vid, reformare şi cracare catalitică, are complex de extracţie aromate până la separarea paraxilenului şi de conversie a toluenului în benzen, instalaţii de hidrofinare (benzină, motorină şi distilat de vid), instalaţii de cocsare şi extracţie a sulfului.

Carom Oneşti a fost construit pentru a prelucra materiile prime primite de la rafinăriile româneşti, în special de la RAFO. Produsele Carom erau vândute pe piaţa internă companiilor producătoare de anvelope şi articole din cauciuc, fire şi fibre sintetice, mase plastice, aparate electrice şi electronice, carburanţi auto, ţesături şi multe altele. Dar cea mai mare parte a produselor Carom se exporta în ţările occidentale dezvoltate. De exemplu, printre clienţii Carom se numărau Goodyear, Michelin, Continental şi Pirelli.

Electrocentrale Borzeşti a fost alcătuită din trei unităţi termoenergetice, construite în intervalul 1953-1978, cu puterea electrică totală de 1.100 MW şi o capacitate de 2.500 tone de abur pe oră. Cele trei termocentrale au fost construite pentru a fi alimentate cu cărbune inferior, păcură şi gaz metan. Odată cu reducerea activităţilor petrochimice a fost redusă şi producţia de energie şi, în final, două unităţi au fost închise, rămânând în funcţiune o unitate cu două grupuri de câte 200 MW fiecare, ce poate funcţiona pe păcură şi gaz metan. Aceste unităţi energetice sunt în proprietatea statului român.

UTON Oneşti a fost construită între 1968 şi 1972, cu scopul de a produce utilaje tehnologice şi energetice pentru rafinăriile de petrol şi unităţile petrochimice şi energetice din România. Încă de la înfiinţare compania a avut vânzări mari la export, atât în ţările occidentale, SUA, cât şi în ţările arabe şi în Asia.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă