Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Un expert susţine că România poate face rost de 100 de miliarde de euro din ţară

Un expert susţine că România poate face rost de 100 de miliarde de euro din ţară

Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda, susţine că România ar putea face rost de 100 de miliarde de euro "din propria ogradă" în următorii 5 ani.

Florin Budescu 0 comentarii

Aceasta s-ar putea realiza prin îmbunătăţirea colectării veniturilor publice şi reducerea aparatului public, iar cu aceste resurse se vor putea finanţa proiecte din Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică.

"S-au menţionat în special fondurile europene, dar eu nu pot să înţeleg de ce nu ne uităm în propria ogradă, pentru că aici este principalul punct aparent vulnerabil, unde acest plan (n.r.: Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică) a fost atacat agresiv de către partidele din opoziţie, acuzându-se că s-au făcut aceste promisiuni la fiecare alegeri şi că nu sunt bani.

Dacă ne uităm la ce se întâmplă în jurul nostru şi reuşim performanţa colectării veniturilor publice la nivelul celor din Bulgaria, de exemplu, care are o pondere de 38% venituri publice în PIB, iar noi avem 31%, vedem că pierdem în fiecare an cam 70 de miliarde de lei.

Dacă reducem şi aparatul public cu 25%, ca să avem aceeaşi dimensionare a aparatului public raportat la sectorul privat şi la nivelul populaţiei precum în Bulgaria, mai obţinem încă 25 de miliarde de lei pe an.

Deci, iată 100 de miliarde de lei pe an, care înseamnă cam 20 de miliarde de euro pe an, iar în cinci ani avem 100 de miliarde de euro. Nu trebuie decât să ne ridicăm la fabuloasa performanţă a celor din Bulgaria de a colecta din activitate economică prin prisma veniturilor publice la acelaşi nivel.

Sigur că trei decenii am chiulit sau am rămas repetaţi la ora de economic. (...) Dacă vom colecta precum în Bulgaria şi vom avea un aparat public mai subţiat, facem rost de 100 de miliarde de euro pe următorii 5 ani", a declarat Iancu Guda, întrebat care sunt resursele de finanţare pentru proiectele incluse în programul de investiţii lansat recent de Guvern, spune Agerpres.

El a explicat că acest lucru nu se va putea întâmpla din prima ci doar gradual şi dacă reuşim să ajungem la performanţa Bulgariei, de 38% venituri publice din PIB, până în 2025.

Comentarii

loading...