10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieUnde suntem cu producerea vaccinului la Covid-19

Unde suntem cu producerea vaccinului la Covid-19

Cum stăm cu vaccinul anti-Covid-19?

Există o cursă contracronometru pentru găsirea de tratamente și vaccinuri. De regulă, un vaccin se dezvoltă în 12 – 15 ani. Cu toate acestea, se vehiculează oficial o durată de un an – până la 18 luni. Estimările vin în urma experienței acumulate cu virusuri similare, ca MERS sau SARS, observă XTB.

Înainte ca un vaccin să fie autorizat și adus pe piață, trece printr-o cercetare lungă și complexă, urmat de ani de testare, pentru a respecta cerințele de reglementare.

Studiile clinice la vaccinuri au loc în trei faze de cercetare. În prima, se determină dozajul, urmărirea siguranței și posibilele reacții, testele fiind făcute pe un eșantion mic, de 20 – 50 de subiecţi.

În faza a doua, se fac analize legate de dozajul optim și de siguranța administrării vaccinului, fiind utilizat un eșantion mai mare, de 100 – 300 de persoane.

În ultima fază, se urmărește reacția vaccinului la scară largă, în special dacă este administrat concomitent cu alte tratamente, pe 3.000 – 50.000 de voluntari.

 

Companiile pharma sunt la mare preţ în lume

Dacă vorbim despre tratamente, mari companii lucrează deja la diferite variante, dar remdesivirul de la Gilead e în frunte, deja autorizat de FDA (SUA), ca tratament de urgență.

Acțiunile Gilead, deși pe plus de peste 21% anul acesta, au fluctuat puternic, fără creșteri sustenabile de două cifre, după anunțul de autorizare a tratamentului, explică Claudiu Cazacu de la XTB.

În câteva zile, se așteaptă rezultatele studiului internaţional major Discovery, pe 3.200 de pacienți, ce include cinci variante, între care remdesivir (de la Gilead), lopinavir/ritonavir (de la AbbVie). Ultimele două medicamente sunt administrate cu sau fără interferon beta 1a și hidroxiclorochină.

Toate companiile acestea au deja o capitalizare bursieră de zeci de miliarde de dolari (echivalentul în yeni japonezi, la Fujifilm) sau peste 100 de miliarde de dolari, la Gilead și AbbVie.

Fondurile puse la dispoziția companiilor pentru cercetare – dezvoltare sunt remarcabile și pot fi un factor simptomatic pentru cum va evolua în viitor compania. Din acest motiv, apar parteneriate pentru găsirea tratamentului câștigător.

Grupul britanic GlaxoSmithKline e unul dintre cele mai prezente pe piață. A anunțat că va colabora cu francezii de la Sanofi pentru a face un vaccin. Produsul este așteptat să intre în testări în a doua jumătate a anului. Dacă va primi aprobarea, ar putea fi disponibil comercial tot atunci.

 

Avansaţii

Alte companii din domeniul pharma sunt mai avansate. Firma germană de biotehnologie BioNTech și gigantul american Pfizer au aprobarea autorităților de reglementare din Germania și SUA pentru testele clinice de fază 1 și 2, la patru potențiale vaccinuri, fiind primul candidat ce are ausvais de testare în Germania.

Altă companie ce se remarcă e firma de biotehnologie Moderna Inc (MRNA), unul dintre pionierii terapiilor bazate pe ARN mesager, ce îi oferă un avantaj în fața concurenţei.

În acest moment, vaccinul Moderna pare cel mai avansat produs bazat pe ARNm și e în prima fază a testelor clinice, în SUA.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă