20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieUnitatea 1 CNE Cernavodă ar putea să aibă o durată de viaţă...

Unitatea 1 CNE Cernavodă ar putea să aibă o durată de viaţă mai lungă

Misiunea a avut loc la solicitarea CN Nuclearelectrica, administratorul centralei, ca parte a sprijinului acordat de AIEA în pregătirea operării sigure, pe termen lung, a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă.

”Scopul solicitării (…) a fost o evaluare obiectivă şi independentă a nivelului de pregătire şi organizare şi a programelor aferente management-ului extinderii duratei de viaţă cu încă 30 de ani a Unităţii 1 CNE Cernavodă”, precizează compania.

Echipa internaţională a constatat o utilizare eficientă a programelor primei faze a proiectului, cu respectarea graficului de timp şi cu utilizarea eficientă a experienţei internaţionale, în proiecte de retehnologizare realizate în cadrul altor unităţi CANDU şi a recomandat îmbunătăţirea strategiei de operare pe termen lung şi revizuirea procesului, corelată cu implementarea unei metodologii, în ce priveşte structurile şi componentele procesului de operare, spun reprezentanţii Nuclearelectrica.

Sistemul canadian CANDU de producere a energiei nucleare, foarte sigur, e cunoscut ca „tehnologia de producere a energiei nucleare a ţărilor sărace” şi a fost adusă în România în anii ’70 ai secolului trecut.

“Scopul solicitării unei astfel de misiuni internaţionale a AIEA este să ne asigurăm că proiectul retehnologizării Unităţii 1 se desfăşoară în conformitate cu cele mai înalte standarde ale AIEA şi că suntem în permanenţă conectaţi la experienţa internaţională”, spune Nuclearelectrica.

 

Un proiect complex

Retehnologizarea Unităţii 1 e un proiect complex, ce durează cam nouă ani, până la momentul opririi efective a Unităţii 1 şi se desfăşoară, conform practicilor canadiene, în trei etape majore.

În Faza 1 (2017-2021), se defineşte proiectul de retehnologizare. Această fază se finalizează cu aprobarea studiului de fezabilitate.

După finalizarea studiului de fezabilitate, acesta va fi supus aprobării acţionarilor SNN.

În Faza 2 are loc pregătirea implementarii proiectului de retehnologizare (2021-2026).

În Faza 3 se va implementa proiectul de retehnologizare, oprirea planificată prelungită în vederea realizării retehnologizării (2026-2028).

Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă