22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomieUniunea Europeană ia în considerare introducerea unor noi taxe în domeniul Energiei

Uniunea Europeană ia în considerare introducerea unor noi taxe în domeniul Energiei

Taxele planificate ar urma să fie aplicate inclusiv industriei aeronautice. În ultimul deceniu, statele UE au făcut eforturi importante în privinţa regenerabilelor, dar politicile fiscale din Energie nu s-au mai schimbat de peste 15 ani.

Acestea sunt „învechite şi slab adaptate provocărilor generate de schimbările climatice şi evoluţiilor politicii energetice europene”, potrivit unui document pe care miniştrii de finanţe ai UE l-au discutat la Helsinki.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, s-a declarat nemulţumit de tratamentul preferenţial pe care legislaţia europeană îl acordă companiilor aeriene europene, ce beneficiază de diverse facilităţi fiscale, pentru a putea face faţă concurenţei companiilor din afara UE.

El a spus că aeronautica ar trebui să contribuie mai mult la lupta contra schimbărilor climatice, fie prin plata unor taxe, fie prin achiziţionarea mai multor certificate. Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a afirmat că e nevoie de măsuri drastice pentru combaterea schimbărilor climatice.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil de Afacerile Zonei Euro, Dialog Social şi Stabilitate Financiară, a declarat că, printre posibilităţile discutate la nivel european, se numără introducerea unei taxe pe emisiile de CO2 sau chiar o revizuire totală a fiscalităţii în Energie.

Printre măsurile propuse de Preşedinţia finlandeză a Consiliului UE, se numără creşterea nivelului minim al taxelor din Energie, creşterea taxelor la combustibili fosili şi eliminarea facilităţilor fiscale acordate companiilor aeriene şi celor din transportul maritim.

 

Emisii reduse cu 50%

Agenda noii Comisii Europene, care îşi va prelua mandatul în noiembrie, conţine o ţintă ambiţioasă în privinţa combaterii schimbărilor climatice: reducerea cu 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.

Un document pregătit de oficiali ai Comisiei Europene în iulie prevede iniţiative legislative privind eliminarea facilităţilor fiscale pentru transportul maritim şi aerian până în anul 2020 şi revizuirea nivelului taxelor în sectorul energetic până la finalul anului viitor.

Cele mai citite

Șapte ambarcațiuni cu peste 400 de migranți au ajuns în Insulele Canare

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite afirmă că, dintre cei 266.940 de migranți care au încercat să ajungă în Europa anul trecut, 97%...

Vin ploile și scad temperaturile! Prognoza meteo pe regiuni, până pe 28 aprilie

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza de specialitate, valabilă până pe 28 aprilie 2024. Astfel, în perioada următoare, vremea...

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă