Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Uniunea Europeană ia în considerare introducerea unor noi taxe în domeniul Energiei

Uniunea Europeană ia în considerare introducerea unor noi taxe în domeniul Energiei

UE ia în considerare introducerea unor noi taxe în Energie, pentru ca blocul comunitar să-şi atingă mai uşor ţintele în combaterea schimbărilor climatice.

Florin Budescu 0 comentarii

Taxele planificate ar urma să fie aplicate inclusiv industriei aeronautice. În ultimul deceniu, statele UE au făcut eforturi importante în privinţa regenerabilelor, dar politicile fiscale din Energie nu s-au mai schimbat de peste 15 ani.

Acestea sunt „învechite şi slab adaptate provocărilor generate de schimbările climatice şi evoluţiilor politicii energetice europene”, potrivit unui document pe care miniştrii de finanţe ai UE l-au discutat la Helsinki.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, s-a declarat nemulţumit de tratamentul preferenţial pe care legislaţia europeană îl acordă companiilor aeriene europene, ce beneficiază de diverse facilităţi fiscale, pentru a putea face faţă concurenţei companiilor din afara UE.

El a spus că aeronautica ar trebui să contribuie mai mult la lupta contra schimbărilor climatice, fie prin plata unor taxe, fie prin achiziţionarea mai multor certificate. Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a afirmat că e nevoie de măsuri drastice pentru combaterea schimbărilor climatice.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil de Afacerile Zonei Euro, Dialog Social şi Stabilitate Financiară, a declarat că, printre posibilităţile discutate la nivel european, se numără introducerea unei taxe pe emisiile de CO2 sau chiar o revizuire totală a fiscalităţii în Energie.

Printre măsurile propuse de Preşedinţia finlandeză a Consiliului UE, se numără creşterea nivelului minim al taxelor din Energie, creşterea taxelor la combustibili fosili şi eliminarea facilităţilor fiscale acordate companiilor aeriene şi celor din transportul maritim.

 

Emisii reduse cu 50%

Agenda noii Comisii Europene, care îşi va prelua mandatul în noiembrie, conţine o ţintă ambiţioasă în privinţa combaterii schimbărilor climatice: reducerea cu 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.

Un document pregătit de oficiali ai Comisiei Europene în iulie prevede iniţiative legislative privind eliminarea facilităţilor fiscale pentru transportul maritim şi aerian până în anul 2020 şi revizuirea nivelului taxelor în sectorul energetic până la finalul anului viitor.

Comentarii

loading...