9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieUrmează verificarea situaţiei fiscale a persoanelor fizice

Urmează verificarea situaţiei fiscale a persoanelor fizice

De nouă ani, există o presiune pe românii cu venituri mari sau pe cei cu risc fiscal ridicat. Acum, Fiscul avertizează indirect că e cu ochii pe persoanele fizice ce și-au calculat singure impozitul și contribuțiile.

Primul articol din ordin anunță că verificarea preliminară va fi făcută de Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice. Al doilea spune că verificarea situației fiscale va fi făcută de Direcția Generală de Control și de serviciile regionale. Al treilea arată că entităţile au competențe de verificare pe tot teritoriul țării.

“Ceea ce vrea Fiscul să spună e că tocmai și-a întărit echipele de control la persoanele fizice și va pune accentul pe verificarea preliminară.” Mihaela Mitroi, EY

“Ceea ce vrea Fiscul să spună e că tocmai și-a întărit echipele de control la persoanele fizice și va pune accentul pe verificarea preliminară”, explică Mihaela Mitroi, de la EY. Aceasta duce la creșterea numărului de persoane controlate, deja selectate, în baza unei analize preliminare îmbunătățite.

Fiscul pare să nu arate încredere în contribuabili. Ne declarăm singuri veniturile, primim o bonificație, dar simultan ne putem aștepta ca acei contribuabili verificaţi să devină tot mai numeroși.

Nu e vorba despre cei cu averi peste 25 de milioane de euro sau al celor cu risc fiscal crescut, ci despre oricine și-a determinat singur impozitul și contribuțiile sociale, prin Declarația Unică.

 

Pe urmele IRS

ANAF pare să complice lucrurile și revine la o procedură deja prevăzută în Codul de Procedură Fiscală: evaluarea documentară. Pe site-ul ANAF, există un proiect de Ordin pentru ”implementarea și aplicarea, într-un mod unitar, a prevederilor legale privind efectuarea acțiunii de verificare documentară”.

Dacă Fiscul constată diferențe, înștiințează contribuabilul despre constatări și solicită documentele pe care plătitorul trebuie să le prezinte, pentru clarificarea situației fiscale.

Dacă în 30 zile de la înștiințare documentele prezentate nu sunt suficiente pentru clarificarea situației fiscale, organul fiscal stabilește diferențele de creanțe fiscale datorate şi emite o decizie de impunere. ANAF pare să meargă pe urmele IRS, din SUA.

Cele mai citite

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....
Ultima oră
Pe aceeași temă