Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

USR şi PNL refuză formarea unei comisii care să ancheteze exportul de gaze din România spre Ungaria

Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, afirmă că PNL şi USR au refuzat propunerea de constituire a unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea activităţii Transgaz în relaţia cu operatorul maghiar de transport gaze, informează, duminică, Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

"USR şi PNL au refuzat să se alăture demersului nostru legitim de a lămuri, într-o comisie parlamentară de anchetă, încrengăturile de interese din Afacerea Gaze româneşti de la Liviu Dragnea pentru Viktor Orban. Ancheta ar fi vizat operaţiunile lipsite de transparenţă legate de livrarea de către România a unei cantităţi de 4 miliarde de metri cubi pe an către Ungaria din gazele exploatate în Marea Neagră. Am fost foarte surprinşi să vedem că USR şi PNL fac, pe această temă, un pas lateral', a declarat deputatul Eugen Tomac, preşedinte executiv al PMP, conform unui comunicat transmis de acest partid.

Potrivit sursei citate, "după ultima vizită în România a ministrului de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, acesta a anunţat, la unison cu premierul Viktor Orban, că cele două ţări ar fi convenit ca, 'până în 2020, România să creeze condiţiile tehnice necesare pentru exportul de gaze către Ungaria, iar din 2022, să devină posibil transportul către Ungaria a unei cantităţi semnificative de gaze produse în Marea Neagră, după ce companiile maghiare vor contracta întreaga capacitate de transport, de 4,4 miliarde de metri cub, a acestui traseu'.

Tomac susţine că există extrem de multe semne de întrebare cu privire la modul în care Transgaz, companie aflată în proprietatea statului român, care deţine monopol în privinţa transportului de gaze în România, ar fi organizat o sesiune de rezervare a capacităţii de transport a gazelor pe ruta România-Ungaria, prin conducta BRUA, pentru perioada 2022-2037, înainte de începerea lucrărilor de realizare a interconectorului.

'Din cauza lipsei de transparenţă a acestui demers, este simplu să speculezi că Liviu Dragnea i-ar fi promis lui Viktor Orban gaze contra susţinerii acordate de UDMR pentru actuala guvernare. Nu ştiu de ce USR şi PNL nu vor să lămurim în Parlament cum a fost posibil să subscriem proiectului care face ca gazele exploatate în Marea Neagră să nu mai ajungă în Austria, ci să meargă doar până în Ungaria. În acelaşi timp, cine şi cum a decis să pre-rezervăm în secret gazele din Marea Neagră în beneficiul Ungariei?', afirmă Eugen Tomac.

Comentarii

loading...